Cikket közölt a Financial Times az internetadóról

Vágólapra másolva!
"Magyarország a világon elsőként vezetne be internetadót" - ezzel a címmel ír az új adóval kapcsolatos kormányzati elképzelésekről a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes brit napilap szerint az elképzelés az unortodox magyar gazdaságpolitika legújabb példája. Az újságnak nyilatkozott Neelie Kroes is. Az EU volt médiaügyi és sajtószabadságért felelős biztosa szerint a lépés tönkretenné Magyarországon a digitális piacot, ezért ez „nem túl okos ötlet."

A szakpolitikus úgy véli, egy ilyen jogszabály miatt jelentősen emelkedne az internethasználat fogyasztói díja. Magyarország így is lemaradt a digitális átállásban, a szélessávú internethasználat és hozzáférés biztosításában. Ez biztosan nem segít – fűzte hozzá a politikus.

Büntetőadó

A tervezett internetadó szervesen illeszkedik azon ellentmondásos büntetőadók sorába, amellyel az Orbán-kormány biztosítani kívánja a közfinanszírozást, és büntetni szeretné ellenfeleit – vélekedik kritikusokra hivatkozva a cikk szerzője.

A gazdasági napilap felsorolja az Orbán-kabinet elmúlt években bevezetett ellentmondásos intézkedéseit, és megjegyzi, hogy az új adóterhek illetve az illiberális modellel kapcsolatos kormányfői nyilatkozat ellenére is folyamatosan emelkedik a kormánypárt népszerűsége.

A lap külön is kitér a Magyar Telekom internetadóval kapcsolatos álláspontjára és a nyilatkozatok sorából kiemeli, hogy az "új tervezet éves szinten akár 100 milliárd forintos terhet jelenthet, ezzel a magyarországi szélessávú fejlesztések ellehetetlenítését vetíti előre."