Már csak hatvan méterre van a láva a lakóépületektől Hawaiin

lángoló láva láva lávafolyam oszlop TÁRGY Pahoa, vulkán Kilauea
Pahoa, 2014. október 27. Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által 2014. október 26-án közreadott képen hűlőfélben lévő, de még lángoló lávafolyam kúszik a Hawaii-szigeteki Pahoa település közelében október 25-én. Az intézet szakemberinek tájékoztatása szerint a Kilauea vulkán folyama 9-14 métert halad óránként. (MTI/AP/USGS)
Vágólapra másolva!
Óránként hét-tíz métert halad a Hawaii-szigeteken a Kilauea vulkánból kifolyó láva, és kedden már alig hatvan méterre megközelítette az első lakóépületeket – jelentette be a helyi vulkánmegfigyelő intézet.
Vágólapra másolva!

A 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból az idén június 27-én tört fel a láva, és egyre közeledett a mintegy nyolcszáz lakosú Pahoa faluhoz, felperzselve mindent, ami útjába kerül.

Már két környékbeli utat le kellett zárni. A helyi hatóságok ideiglenes bekötőutakat építenek, és megpróbálnak megvédeni a lávafolyamtól egy forgalmas főutat, amelyen naponta átlagosan tízezer gépkocsi halad át. Ha ezt a főutat is elöntené a láva, új bekötőutak nélkül nyolcezer ember rekedne a láva fogságában.

A láva már elérte Pahoa települést Forrás: MTI/AP/U.S. Geological Survey/

Egyelőre nem rendeltek el evakuálást

A hatóságok a CNN jelentése szerint egyelőre nem rendelték el hivatalosan az evakuálást, de a helyiek közül sokan maguktól elmenekültek. Megjelentek viszont a fosztogatók.

A távolabb élők számára is komoly problémát okoz a füst, elsősorban a légzőszervi betegségekben szenvedők panaszkodnak.

A Kilauea vulkánból 1990-ben kiömlő kőzetfolyadék számos házat törölt el a föld felszínéről.

Felperzsel mindent, ami az útjába akad Forrás: MTI/AP/U.S. Geological Survey/