Nyomoznak a volt izraeli kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el az izraeli államügyész Ehud Barak volt kormányfő és védelmi miniszter ellen, akit egyik utódja, Ehud Olmert korrupcióval vádolt meg egy titokban készített, a titkárnője által rögzített hangfelvétel szerint.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat alapját képező felvételen, amelyet Olmert egykori titkárnője rögzített, Olmert milliós sikkasztással vádolta meg Barakot. Olmert azt mondta, hogy kormányának védelmi minisztere, Ehud Barak tízmilliós kenőpénzeket fogad el. "Meglátod, börtönben fogja végezni" - tette hozzá.

Titkárnője kérdésére, hogy hová lesz a pénz, azt válaszolta, hogy "elrejti Svájcban vagy egy ügyvéd irodájában, továbbadja egy olyan cégnek, amelyen nem szerepel a neve". Állításait Olmert a hangfelvételen konkrétumokkal nem támasztja alá.

Ehud Barak tagadta, és válaszra sem méltó ostobaságnak nevezte a vádakat, az államügyész azonban nyomozást rendelt el az ügyben. Olmertet 2009. augusztus 30-án feljelentették korrupció vádjával, és emiatt lemondásra kényszerült. Idén májusban hat év börtönbüntetésre ítélték.