18 évvel a kivégzése után derült ki, hogy ártatlan

Vágólapra másolva!
Ártatlannak mondott ki a bíróság hétfőn egy kínai férfit, akit 18 évvel ezelőtt erőszak és gyilkosság vétkében bűnösnek találtak, és az észak-kínai Belső-Mongóliában végrehajtották rajta a halálos ítéletet.
Vágólapra másolva!

A friss verdiktet Belső-Mongólia Autonóm Terület felsőbíróságának elnökhelyettese hirdette ki, egyben bocsánatot kérve a 18 évesen kivégzett Huugjilt szüleitől. A helyszíni beszámolók szerint Csao Csien-ping mélyen meghajolt a síró szülők előtt. Úgy fogalmazott, a történtek elszomorítóak, a hibás bírói döntés pedig súlyos lecke az érintettek számára.

1996-ban fogták el

A férfit 1996 áprilisában fogták el, és azzal vádolták, hogy egy nőt megerőszakolt, majd megölt egy nyilvános vécében. Fellebbezését másodfokon elutasították, és még ugyanabban az évben, júniusban kivégezték. Szülei 2006 óta rendszeresen petíciókkal fordultak a bíróságokhoz fiuk ártatlanságát hangoztatva és perújrafelvételt követelve.

Vallott a tettes

2005-ös elfogása után egy sorozatgyilkos és erőszaktevő, Csao Cse-hung bevallotta, hogy 1996 és 2005 között tíz nővel végzett, és köztük volt az a nő is, akit korábban Huugjilt áldozatának hittek. Csao Cse-hungot 2006-ban bíróság elé állították, de máig nem született az ügyében ítélet. 2011-ben döntöttek egy öttagú bírói tanács felállításáról Huugjilt új perének előkészítése céljából.

Nyomás alatt voltak

A Hszinhua hírügynökség az összeállításában felidézi: 1995-ben központilag felszólították a bűnüldöző szerveket, hogy lépjenek fel keményebben az elkövetőkkel szemben. Abban az évben másfél millió bűnügyben jártak el a hatóságok országszerte. A kínai média a közelmúltban több, a mostanihoz hasonló – már feltárt, továbbá újratárgyalás alatt vagy előtt álló – esetet is ismertetett, amivel nyíltan rávilágítottak a kínai igazságszolgáltatás hiányosságaira.

A jog uralma

A kommunista párt októberi plenáris ülésének napirendjére tűzték – idén első ízben – a jog uralmának kérdését. Az ország ügyeinek meghatározó grémiuma arról is döntött, hogy a bírók és az ügyészek életük végéig felelősségre vonhatók lesznek, a nyilvánosságot pedig be fogják vonni az eljárások menetébe. Sürgetőnek nevezték a "törvényeken alapuló társadalom" felépítését.

Enyhítések

Kínában nem kis részben a nemzetközi nyomás és a bíróságok nem megfelelő működése miatt 2007. január 1-jétől minden halálos ítéletet jóvá kell hagynia a legfelsőbb bíróságnak. 2011-ben 13-féle bűncselekményt vontak ki a halállal büntethetők köréből, a büntető törvénykönyv módosítási tervezete pedig további kilenc bűncselekménytípussal növelné e számot. Elfogadása esetén 46-féle bűncselekmény maradna, amelyre kiszabható a legsúlyosabb ítélet.