Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból

David Cameron
British Prime Minister David Cameron gestures, while delivering a speech on immigration to members of the media at JCB World Headquarters in Rocester, central England on November 28, 2014. Prime Minister David Cameron on Friday promised tough curbs on welfare for EU migrants to counter a surge in arrivals and warned failure to get his way could be a deal-breaker for Britain staying in Europe. He said the package of reforms would require changes to European Union treaties, but said he was "confident" that he could reach agreement with fellow EU leaders. AFP PHOTO / OLI SCARFF / POOL
Vágólapra másolva!
David Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból, de mindenképpen szükségesnek látja az EU reformját. A britek a változtatások bevezetése után népszavazáson döntenek majd a maradásról. A bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorítják.
Vágólapra másolva!

A brit kormány támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást, csak azt nem, ha ezzel a lehetőséggel visszaélnek, mondta David Cameron. Hozzátette: nem úgy akarja megoldani Brüsszel és London vitáit, hogy Nagy-Britannia kilép az unióból. Az EU-brit viszonyrendszer problémáira a megfelelő válasz az EU reformja, majd a brit EU-tagság jövőjéről e reformok eredményeinek ismeretében rendezendő népszavazás. A brit kormányfő Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a Downing Streeten.

Szigorítják a szabályokat

Cameron szerint a London által igényelt uniós reformok nem jelentik a szabad mozgás elvének megsértését. Ez nem is cél, hiszen sok brit állampolgár is más EU-tagországokban él és dolgozik.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a brit kormány jelentősen szigorítja a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szabályozását. E szigorítási tervek fő pontjai közül kiemelte, hogy nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok a külföldi EU-állampolgárok, akik állásajánlat nélkül érkeznek Nagy-Britanniába, és ha hat hónapon belül nem találnak munkát, haza kell térniük. Akik találnak munkát, azoknak is négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és társadalombiztosítási járulékot fizetniük, mielőtt jogosulttá válnának a brit szociális ellátórendszer teljes körű szolgáltatásaira, és a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem vehetnek fel családi pótlékot olyan gyermekeik után, akik nem élnek velük folyamatosan Nagy-Britanniában.

David Cameron nem akarja kivezetni a briteket az unióból, de népszavazást tartana a kérdésről Forrás: AFP/Oli Scarff

Semmit nem lehet kizárni

Cameron megismételte azt a komoly feltűnést keltő hétvégi kijelentését, hogy ha az e szigorításokhoz szükséges uniós jogszabályi reformokat nem sikerül elérnie, akkor Nagy-Britannia további EU-tagságával kapcsolatban "semmit nem lehet kizárni". Hangsúlyozta azonban: álláspontja az, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia, újra kell tárgyalnia az unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és ezután a brit választóknak népszavazáson kell eldönteniük, hogy az elért eredmények ismeretében is az EU-ban szeretnék-e látni hazájukat.

Angela Merkel megkerülte a kérdést

Angela Merkel erről a kérdésről azt mondta, hogy a brit nép joga a döntés, de ő személy szerint "nagyon szívesen venné", ha Nagy-Britannia "az erős, sikeres Európai Unió" tagja maradna. Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével. Merkel ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó lenne-e akár az EU-szerződések módosítására is a bevándorlási problémák rendezése végett.