Dél-Korea is tárgyalna Észak-Koreával

Vágólapra másolva!
Dél-Korea csakis előfeltételek nélkül hajlandó tárgyalásokba kezdeni Észak-Koreával - közölték magas rangú szöuli illetékesek pénteken, egy nappal azután, hogy Phenjan a két ország közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az állami televízióban sugárzott újévi üzenetében kijelentette, hogy kész a "legmagasabb szintű" tárgyalásokra Dél-Koreával. A vezető ennek fejében azt követelte a szöuli kormánytól, hogy vessen véget az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatoknak, amelyek szerinte "az atomháborúra való felkészülést" szolgálják.

"Észak-Koreának előfeltételek támasztása nélkül kell párbeszédet kezdeményeznie, ha őszintén javítani akar a két Korea közti kapcsolatokon" - mondta a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője, aki kizárta annak a lehetőségét, hogy Phenjan felszólítására felhagyjanak a hadgyakorlatokkal.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan mindig hevesen tiltakozott. Washington, amely Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban.

A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással. Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.