Cameron mindent visz

CAMERON, David Witney, 2015. május 8.
David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (k) beszél pártja eredményváró rendezvényén Witney-ben 2015. május 8-án, a brit parlamenti választások után. (MTI/EPA)
Witney, 2015. május 8. David Cameron brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (k) beszél pártja eredményváró rendezvényén Witney-ben 2015. május 8-án, a brit parlamenti választások után. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Abszolút többséget szerzett a brit Konzervatív Párt a parlamenti választásokon. A péntek délutáni szavazatszámlálási adatok alapján a konzervatívok frakciójának létszáma elérte a 326 főt a 650 fős alsóházban.
Vágólapra másolva!

Abszolút győztes

David Cameron miniszterelnök péntek délután felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy formálisan átvegye a kormányalakítási megbízást az uralkodótól. Cameron bejelentette, hogy többségi konzervatív kormányt kíván alakítani az ehhez szükséges többség birtokában.

Cameron pártja eredményváró rendezvényén Forrás: MTI/EPA/-------------------

Dőlnek-borulnak a pártvezetők

Lemondott a Liberális Demokraták vezetői tisztségéről Nick Clegg, az előző konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, miután pártja katasztrofális veszteségeket szenvedett, 57 helyett csupán 8 képviselője lesz. Ugyanígy cselekedett a brit Munkáspárt vezetője, Ed Miliband is. A várakozások szerint a Labournek 232 képviselői helyet szerzett.

Ugyancsak bejelentette visszavonulását az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetői tisztségéről Nigel Farage, miután pártja - amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból - mindössze egy képviselői helyet mondhat magáénak. Farage maga nem is jutott be az alsóházba, és már korábban egyértelművé tette, hogy ha nem szerez képviselői mandátumot, távozik a UKIP éléről.