Ha fuldokolnak, akkor sem menthetik meg a menekülteket a halászok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban mintegy kétezer rohingja és bangladesi muzulmán érkezett Indonéziába, Malajziába és Thaiföldre. Több ezren ugyanakkor még mindig a tengeren vesztegelnek. Az élelemért élet-halál harcot vívnak, sok esetben a halászok menekítik meg őket a halálból.
Vágólapra másolva!

A hatóság azonban nem nézik jó szemmel a halászok segítségnyújtását. Aceh tartomány hivatalnokai most azt mondták, hogy a halászok

akkor sem menthetik meg a menekülteket, ha azok fuldokolnak a tengerben.

Egy BBC-nek nyilatkozó halász nem érti a döntést, mint mondta,

A múlt héten 700 bangladesin és rohingján segítettek a halászok. Cselekedetükkel mintegy 1500-ra emelkedett az ottani táborokban elszállásolt bevándorlók száma.

Egymást ölik az élelemért

Indonéziában, Malajziában és Thaiföldön a hatóságok nem engedik a menekülteknek, hogy kikössenek a hajójukkal. Vizet és élelmet adnak ugyan nekik, de inkább más partok felé irányítják őket.

Bangladesi menekültek. Az elmúlt napokban mintegy kétezer rohingja és bangladesi muzulmán érkezett Indonéziába, Malajziába és Thaiföldre Forrás: MTI/AP/Binsar Bakkara

Még mindig több ezren sodródnak a vizeken. Az indonéziai Langsa kikötőjébe érkezett bangladesi és mianmari menekültek horrortörténeteket mesélnek. A hétszáz megmentett ember szerint nagyjából száz társuk veszett oda a tengeren.

Két hónapon keresztül hánykolódtak, miután egyetlen ország sem hagyta kikötni hajójukat. A legénység dezertált,

elfogyott minden élelmük és vizük, emiatt a vizeletüket itták, ráadásul késsel, kötéllel és puszta kézzel estek egymásnak. Volt olyan, akit egyszerűen a vízbe löktek.