Százezrek vesznek részt a csíksomlyói búcsún

A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat
A csíksomlyói búcsúba tartó zarándokok
Vágólapra másolva!
Az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.
Vágólapra másolva!

"Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz" - hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben tartott szabadtéri szentmisén.

Teljes búcsú pápai áldással

Idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor. Jakubinyi György - aki idén ünnepli érsekké szentelése 25. évfordulóját - a jubileumi Mária-év alkalmából, a Szentszék megbízásából teljes búcsúval járó pápai áldásban részesíti az idei csíksomlyói búcsú zarándokait.

A csíksomlyói búcsúba tartó zarándokok Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Százezrek a helyszínen

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet. A szentmise előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklaton részt vesz Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Áder János zarándokok között a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben felállított oltár közelében, Csíksomlyón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az idei búcsú jelmondata, az "Oltalmad alá futunk" a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.