Egy rendőr meghalt az athéni erdőtűzben

An helicopter of firefighters fly over smokes billowing over Athens, on July 17, 2015 as firemen were battling a brush fire in northeastern Athens and another wildfire in the southern Pelopponese peninsula that prompted the evacuation of five villages. Mo
Erdőtűz pusztított Athénnál
Vágólapra másolva!
Athén felperzselt külterületén szombat este megtalálták az első áldozat elszenesedett holttestét. A 47 éves, szabadságon lévő rendőr sétálni ment a fővárostól északkeletre fekvő Kareaszban. Felesége még pénteken jelezte eltűnését a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Az athéni rendőrség szombaton őrizetbe vett egy görög és egy bolgár férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy nem szándékosan ugyan, de tüzet okozott egy erdőben a főváros környékén. Méheket akartak kifüstölni, hogy megszerezzék a mézüket. A tűz Athén több külvárosát megközelítette, és lakóépületeket veszélyeztetett. A lángokat szombatra sikerült megfékezni.

Erdőtűz pusztított Athénnál Forrás: AFP/Andreas Solaro

80 helyszínen

Görögországban péntektől kezdve mintegy 80 helyszínen ütött ki tűz, legfőképpen a Peloponnészosz-félsziget délkeleti részén. Harmincöt épület megsemmisült, és jelentős nagyságú szántóföldet perzseltek fel a lángok. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint nagyon magas a tűz keletkezésének veszélye Athén környékén, az ország középső részén, a Kikládok térségében, az Égei-tenger északi részén (Hiósz és Leszbosz szigetén), a Peloponnészosz-félszigeten, Görögország nyugati részén, valamint Zakintosz szigetén. A nap folyamán tüzek keletkeztek még Szkírosz és Zakintosz szigetén, valamint a közép-görögországi Disztomo településen.

Nehéz az oltás

Görögországban gyakran pusztítanak erdőtüzek nyáron, az oltást pedig megnehezíti a nagy meleg és az erős szél. A legerősebb pusztítás 2007 nyarára nyúlik vissza: akkor több tucat ember vesztette életét, és több ezer hektár erdő égett le.