Kim Dzsongun most anthraxszal fenyegeti a világot

korea film kim dzsongun katona
Kim Dzsong Un egy hadibemutatót tekint meg Észak-Koreában.
Vágólapra másolva!
Észak-Korea biológiai fegyverek, például anthrax gyártására alkalmas berendezésekkel és alapanyagokkal rendelkezik, derült ki azokból a fényképekből, amelyeket a hivatalos hírügynökség hozott nyilvánosságra Kim Dzsongun gyárlátogatásáról.
Vágólapra másolva!

A fényképek a phenjani Biotechnikai Intézetben készültek, ahol hivatalosan a „csodabaktériumot” a rovarölő mérgeket termelő Bacillus thuringiensist (Bt.) állítják elő, valójában azonban biológia fegyvereket gyártanak – állítja Melissa Hanman amerikai kutató, a Center for Nonproliferation Studies munkatársa.

Fenyegetésnek szánták?

Mi több, úgy véli, hogy a képeket kimondottan azzal a céllal publikálták, hogy a hozzá hasonló szakértők elemezzék azokat, így ugyanis maguk juthatnak arra a következtetésre, hogy Észak-Korea milyen fenyegetést jelent.

Szerinte Kim Dzsongun a világ tudomására akarta hozni, hogy az országa betiltott berendezésekkel és alapanyagokkal rendelkezik, amelyekkel képes anthraxot előállítani.

Veszélyes unokatestvér

Az ártalmatlan „csodabaktérium” a lépfene kórokozójának, a Bacillus anthracisnak a szelíd „unokatestvére”. Ahol Bt-t gyártanak, ott képesek az anthrax előállítására is, a berendezések átállítása mindössze pár napot igényel – idézte a brit Daily Mail az amerikai kutató jelentését.

A napilap internetes oldalán közölte az inkrimináló fotókat is, amelyeken többek között valószínűleg amerikai gyógyszergyárak termékei is láthatóak. Ezeket valószínűleg közvetítőn keresztül szerezték be, amerikai cégeknek ugyanis tilos Észak-Koreával kereskedni.

Kijátszották az embargót

Az egyik képen felismerhető egy olyan szárító is, amely a szakértő szerint finom porrá szárítja a spórákat – ez a berendezés szerepel az úgynevezett Ausztrál Csoport listáján, a fotókon szintén felismerhető fermentálókkal együtt.

Az Ausztrál Csoport 41 országot, köztük Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat tömöríti, és a feladata figyelni és ellenőrizni azoknak a berendezéseknek a kereskedelmét, amelyek alkalmasak polgári és katonai célú biológiai anyagok gyártására.

Válasznak szánhatták

A fotók nyilvánosságra hozásának időzítése sem lehet véletlen, hiszen alig egy hónapja derült ki, hogy az Egyesült Államok véletlenül élő anthrax mintát küldött a dél-koreai oszani légi bázisra.

Phenjan nem fogadja el az amerikai hadsereg magyarázatát, és fenyegetésnek veszi a tévedést.

Korábban is tudni lehetett arról, hogy Észak-Korea rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, az Origo is beszámolt arról, hogy ezeket a saját állampolgárain, elsősorban fogyatékkal élőkön próbálja ki.