Nyertek a függetlenségi pártok Katalóniában

barcelona katalán zászló
Vágólapra másolva!
Már a hivatalos eredmény előtt bejelentette győzelmét a katalán függetlenségi párttömörülés. A választáson kiemelkedően magas, 77 százalékos volt a részvételi arány. 
Vágólapra másolva!

Nyertünk - mondta Artur Mas, jelenlegi katalán elnök este negyed 11 előtt nem sokkal, a szavazatok 76 százalékos feldolgozottságánál a párttömörülés választási központjánál összegyűlt tömegnek, akik katalán zászlókat lengettek és azt skandálták: Függetlenség, függetlenség.

Az elnök hangsúlyozta:

Mint mondta, tudják, hogy rengeteg munka áll előttük, de a győzelem hatalmas erőt, és nagy legitimitást ad ahhoz, hogy előrevigyék ezt a projektet.

Nyertek a függetlenség pártiak Forrás: AFP

Véleménye szerint az elmúlt 35 évben példátlan,

77 százalékos részvételi arány a bizonyíték azoknak, akik tagadták, hogy ez a választás a függetlenségről szól.

Egyúttal kérte, hogy mindenki ismerje el Katalónia és a függetlenség győzelmét.

Nincs meg az abszolút többség

Az urnazárást követő első exit poll adatok szerint az önálló Katalóniáért küzdő pártok együttesen a szavazatok 40,7 százalékát kaphatták meg, ezzel 63-66 képviselői helyet szerezhetnek a 135 fős katalán parlamentben, azaz egyedül nem lesznek abszolút többségben.

A szintén függetlenség párt, de a választásokon önállóan induló Népi Egység (CUP) a felmérés szerint a voksok 9,1 százalékára számíthat, amely 11-13 mandátumot jelent. Ezt a pártot tartják a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének.

A katalán választások hátteréről és tétjéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.