A tél csak átmenetileg csökkenti a menekülthullámot

Horvátország - inauguration-president-oath-Kolinda Grabar Kitarovic
The new Croatian President Kolinda Grabar-Kitarovic is sworn in during a ceremony on February 15, 2015, in central Zagreb. Croatia inaugurated today its first female president, conservative former top diplomat Kolinda Grabar-Kitarovic, who pledged to help kickstart EU member's ailing economy. Grabar-Kitarovic won January election run-off by narrowly defeating her leftwing predecessor Ivo Josipovic. The 46-year-old former foreign minister and NATO official was a candidate of the main opposition conservative HDZ party. AFP PHOTO / POOL / LANA SLIVAR DOMINIC
Vágólapra másolva!
A tél miatt a következő hónapokban ugyan csökkenhet az Európa felé érkező menekültek száma, de ez csak átmeneti helyzet, ezért a horvát államfő hosszú távú megoldást sürgetett. Kolinda Grabar-Kitarovic attól is tart, mi lesz, ha Ausztria és Németország lezárja a határait a menekültek előtt.
Vágólapra másolva!

A tél beköszöntével a migrációs hullám csökkenhet, de

a menekültválság problémájára hosszú távon kell megoldást találni - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő,

miután a babskai határátkelőre látogatott, ahol a legtöbb illegális bevándorló lép be Szerbiából Horvátországba.

Nem akarnak gyűjtőponttá válni

Kolinda Grabar-Kitarovic azt mondta, Horvátország nem válhat gyűjtőközponttá, akkor sem, ha az összes illegális bevándorló egyelőre tovább megy Magyarországra, amely még mindig "fogadja őket". Tart attól, mi történik, ha Ausztria és Németország lezárja határait a migránsok előtt – tette hozzá.

Kolinda Grabar-Kitarovic szerint hosszú távú megoldást kell találni a menekültválságra Forrás: AFP/Lana Slivar Dominic

Az államfő továbbra is

kitart amellett, hogy hosszú távon és az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell kezelni a menekültválság problémáját.

Az elnök a szigorúbb határőrizet mellett és az illegális határátlépés ellen foglalt állást.

Belpolitikai vihart okozott

A horvát államfő nemrég Magyarországon találkozott Áder János államfővel és Orbán Viktor kormányfővel, majd részt vett a visegrádi négyek találkozóján.

Milos Zeman cseh, Andrej Kiska szlovák, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a visegrádi csoport államfőinek tanácskozásán Forrás: MTI/Kovács Tamás

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök emiatt élesen kritizálta a jobboldali konzervatív államfőt.