Egymilliónál több menedékkérőre számít Németország

német koalíciós válság, Sebastian Edathy, gyerekpornó
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (L-R), Economics Minister Sigmar Gabriel and Chancellor Angela Merkel during a session of the German Parliament in Berlin, Germany, 29 January 2014. She was seated due to a skiing accident. Photo: MAURIZIO GAMBARINI
Vágólapra másolva!
Már egymillió fölötti számú menedékkérőről beszélt a német alkancellár pártja, a a Német Szociáldemokrata Párt kongresszusán. Sigmar Gabriel ezzel jóval magasabb számot valószínűsített, mint nemrég a belügyminiszter a maga 800 ezres becslésével.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió menedékkérőre számíthat idén Németország - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán Mainzban.

Eddig 800 ezres tömeget becsültek

Gabriel ezzel jóval magasabbra tette az érkezők számát, mint Thomas de Maiziere belügyminiszter, az SPD koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, aki szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az év végéig Németországba.

Sigmar Gabriel (köépen) Angela Merkel kancellár társaságában Forrás: AFP/Maurizio Gambarini

Gabriel egyúttal bírálta a német konzervatív uniópártok - a CDU és a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) - menekültügyi politikáját. Azzal vádolta őket, hogy "kettős játékot" játszanak. Úgy vélte,

az uniópártok olyan válaszokat adnak a választók kérdéseire és félelmeire, amelyek ellentmondanak annak, amit Angela Merkel kancellár elvként megfogalmazott.

A CDU, illetve a CSU Merkel feltétel nélküli "megbirkózunk vele" bizakodása és Horst Seehofer bajor miniszterelnök a határ lezárását kilátásba helyező kijelentései között ingadozik, de valójában mindkét álláspont tanácstalanságot fejez ki - állapította meg Gabriel.

Erős és szolidáris állam kell

Az SPD szerint erős és szolidáris államra van szükség a menekültválság sikeres kezeléséhez - jelentette ki a pártelnök, és óva intett a menekültek és a lakosság "egymás elleni kijátszásától". Egyúttal lojalitását fejezte ki Angela Merkel iránt, a kancellárhoz címezve szavait kijelentette:

Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy Németország nem képes befogadni évente több mint egymillió embert "hosszú távon és feltétel nélkül" - tette hozzá. Gabriel szerint ezt "Angela Merkel is tudja, de nem mondja ki". Az SPD elnöke azt mondta, Merkelnek igaza van abban, hogy a határok lezárása nem jelenthet megoldást, a menekültáradat okait a Közel-Keleten kell kezelni.

A Bild című német napilap vasárnapi számában közölt friss közvélemény-kutatási adatok szerint

a CDU és a CSU támogatottsága a 2013-as választások óta a legalacsonyabb szintre, 38 százalékra csökkent.

Az Enmid intézet felmérése azt mutatja, hogy a németek 48 százaléka elhibázottnak tartja Merkel menekültpolitikáját, míg 39 százalékuk támogatja azt.