Ukrajna nem kér a magyar hitelből

beregszász, elkerülő út
Vágólapra másolva!
A Beregszászot elkerülő út megépítésére adott volna pénzt a magyar állami tulajdonban lévő Eximbank, de az ukrán kormány nem volt hajlandó törlesztési garanciát adni. A pénzt így nem kapja meg Ukrajna.  
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány elutasította, hogy törlesztési garanciát adjon a magyar állam tulajdonában lévő Eximbanknak, cserébe azért, hogy a pénzintézet hitelt ad a Beregszászt elkerülő autóút megépítéséhez - közölte az uzhgorod.in hírportál.

Pedig az alkudozás sokáig folyt. A magyar kormány európai ügyekkel foglalkozó információs honlapja még 2014 márciusában írt arról, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök megígérte az állami garanciavállalást.

Magát az útszakaszt már tavaly decemberben át kellett volna adni.

A beregszászi elkerülő megépítése az 5. számú páneurópai közlekedési folyosó fejlesztéséhez kapcsolódna. Az út a Beregsurány-Asztély közúti határátkelőhöz vezetne az eredeti tervek szerint, ott csatlakozna a magyar M3-as autópályához. A projektből eddig ukrán oldalon csupán egy vasúti felüljáró váza, és 109 méternyi útalap készült el.

Ennyi van kész az elkerülő útból Forrás: Palkó István/Origo

A hiányosságokat Kijev a kelet-ukrajnai háborús helyzettel, és az ebből fakadó belső politikai-gazdasági válság miatt támadt pénzügyi nehézségekkel magyarázta az ukrán kormány. A magyar kormány ezért ajánlotta fel korábban, hogy a határon túli kereskedelmet támogató Eximbank pénzt ad a folytatásra. Arról egyelőre nincs hír, hogy ha nem a magyar hitelből, akkor miből építi tovább Ukrajna az utat.