Norvégia szigorítana a menekültügyi szabályokon

migráns menekült menekültek migránsok macedón szerb határ
Migrants and asylum seekers walk on a dirt road after crossing the Macedonian-Serbian border near the village of Miratovac on October 20, 2015. Tens of thousands -- many fleeing violence in Syria, Africa and Afghanistan -- have been making their way from Turkey to the Balkans in recent months, hoping to reach Germany, Sweden and other EU states. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Az ország jóléti rendszerének megóvása a norvég kormány célja, ezért szigorítana a menekültügyi szabályokon. Nehezebb lesz a családegyesítés és az állandó letelepedési engedély megszerzése. Eközben Ausztria első alkalommal utasította vissza menekültek befogadását, biztonsági okokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A norvég kormány a menekültügyi szabályok szigorítására tett javaslatot, hogy elkerülje a bevándorlási miniszter szerint az ország jóléti rendszerét fenyegető súlyos következményeket.

A módosítás után nehezebb lehet a családegyesítés és az állandó letelepedési engedély megszerzése.

Az új szabályok szerint például legalább négy évig az országban kellene majd dolgoznia vagy tanulnia annak, aki a családját is szeretné Norvégiába költöztetni. Emellett már a határról visszafordíthatnák azokat, akik nem jogosultak menekültstátusra, vagy Oroszországból érkeznek átutazó vízummal.

Idén 30 ezren kértek menekültsátust

A letelepedési engedélyhez norvég nyelvet és társadalmi ismereteket kellene tanulni, valamint igazolni kellene, hogy a kérelmező három éven keresztül képes eltartani magát az országban. Az 5,1 millió lakosú észak-európai országban idén több mint harmincezren kértek menekültstátust.

Menekültek a macedón-szerb határon idén októberben Forrás: AFP/Armend Nimani

A kormányzó, jobboldali Haladó Párt politikusa, Sylvie Listhaug bevándorlási miniszter rámutatott, hogy a lakossághoz mérten ez az egyik legmagasabb szám Európában, s jövőre tíz- és százezer közötti menedékkérelemre számítanak.

Ausztria menekülteket utasított vissza

Eközben kedden először fordult elő, hogy Ausztria visszautasította több menekült fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy a menedékkérők hamis személyazonossággal rendelkeztek, s ez biztonsági kockázatot jelentett volna az ország számára.