A fukusimai áldozatokra emlékeznek Japánban

Fukusima
Buddhist monks offer prayers at the altar at Namie, near the striken TEPCO's Fukushima Dai-ichi nuclear plant in Fukushima prefecture on March 11, 2015 on the fourth anniversary day of massive earthquake and tsunami hit northern Japan. The 9.0 magnitude earthquake in 2011 sent a huge wall of water into the coast of the Tohoku region, splintering whole communities, ruining swathes of prime farmland and killing nearly 19,000 people. AFP PHOTO / YOSHIKAZU TSUNO
Vágólapra másolva!
Földrengés és szökőár pusztított pontosan négy éve, 2011. március 11-én Japánban a fukusimai atomerőmű közelében. 19 ezren haltak meg, de azóta is folyamatosan szedi áldozatait a tragédia. Sokan öngyilkosok lesznek az elszenvedett megrázkódtatások következtében, és még mindig 120 ezren élnek távol otthonaiktól, nem egyszer konténerszerű szükséglakásokban.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/EPA/Pool/Hanaj Toru

Akihito japán császár és felesége, Micsiko császárné elhalad az oltár előtt az áldozatokért tartott megemlékezésen. A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés nyomában szökőár érkezett, amely elképzelhetetnel pusztítást okozott.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Egy gyászoló férfi megérinti hozzátartozója nevét az emléktáblán a Mijagi prefektúrabeli Szendajban. Sok idős ember közvetve abba halt bele, hogy elvesztette otthonát, kikerült megszokott környezetéből és elmagányosodott.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Egy család tagjai imádkoznak szüleikért romos házuk előtt a Fukusima prefektúrabeli Namiében.A cunami túlélői arról panaszkodnak, hogy az újjáépítési munkálatok csak vontatottan haladnak. Abe Sindzo miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy kormánya nyárig új ötéves tervet dolgoz ki az érintett területek újjáélesztésére.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

"Nukleáris energia: a fényes jövő energiahordozója" – olvasható a japán nyelvű felirat Futaba városban. A fotó egy éve készült, azóta a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy kegyeletből eltávolítják az atomerőművet dicsőítő feliratokat.

Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

Sugárzás elleni védőruhában tevékenykedik egy munkás Okumában, Fukushima prefektúrában tavaly novemberben. Az áram ára nagyot nőtt a tragédia óta, a közvélemény azonban továbbra is döntően atomellenes. Tavaly új csúcsra emelkedett Japánban a károsanyag-kibocsátás a fosszilis energiahordozók nagyobb felhasználása miatt.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Buddhista szerzetesek imádkoznak a Namiéban, a fukusimai atomerőmű közelében. Bár a japán kormány szeretné újraindítani az atomerőműveket, most egyetlen reaktor sem üzemel a szigetországban. A 2011-es baleset előtt Japán áramigényének nagyjából 30 százalékát fedezte atomenergiával.

Jelenleg naponta 350 tonnával emelkedik a fukusimai atomerőmű területén gyűlő sugárszennyezett víz mennyisége. Február utolsó napjaiban észlelték, hogy onnan radioaktív víz szivárgott az óceánba.