Asszír romokat pusztít az Iszlám Állam

Irak Nimrud asszír
An Iraqi worker looks at an archeological site in Nimrod, 35 Kilometers (22 miles) southeast of the northern city of Mosul 17 July 2001. Iraq said 06 July that a team of archeologists had uncovered the remains of an Assyrian temple and statues of winged bulls dating back to the 8th century B.C. AFP PHOTO/Karim SAHIB
Vágólapra másolva!
Eldózerolja a Moszul közelében fekvő ősi Nimrúd régészeti parkjának asszír romjait az Iszlám Állam. A pusztítást csütörtökön kezdték katonai nehézgépekkel, és egyelőre nem tudni, mennyi kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

Az iraki idegenforgalmi és régészeti minisztérium adott hírt a nemzeti örökség újabb darabjainak elpusztításáról. A közleményből nem derül ki, hogy az Iszlám Állam mekkora kárt okozott a régészeti parkban.

Nimrúd az időszámításunk előtti XIII. századból származó asszír régészeti hely a Tigris folyó bal partján, Irak második legnagyobb városától, Moszultól 30 kilométerrel délre – emlékeztetett tudósításában az NBC News. A dzsihádisták tavaly júniusban foglalták el a várost.

Archív kép Nimrúdból Forrás: AFP/Karim Sahib

Pusztítják az „eretnekséget”

Az Iszlám Állam folyamatosan tesz tönkre felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és könyvtári könyveket, ősi síremlékeket és szobrokat, amelyek a szervezet szerint „hamis bálványok”, amelyeket meg kell semmisíteni.

A héten hoztak nyilvánosságra egy videót iszlamista honlapokon, amelyeken kalapáccsal vertek szét ősi műkincseket a moszuli múzeumban és az ugyancsak a városban fekvő, az asszír birodalom egykori fővárosához, Ninivéhez vezető hatalmas kapuk egyikénél.

Nimrúdból sok műkincset vittek át iraki múzeumokba, a nagyobb darabok azonban maradtak Forrás: AFP/Karim Sahib

Az UNESCO riadót fújt

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult a tönkretett műtárgyak ügyében – írta az MTI.

Az iszlamisták tavaly már elpusztították két próféta mecsetjét a városban, a 850 éves ferde minaretet azonban a helybéliek megmentették a lerombolástól, mert nem engedték a közelbe a dzsihádistákat.