Tízezrek sorsáról nincs hír Vanuatun

Port Villa, 2015. március 16.
Egy kisfiú családja házának romjai között Vanuatu fővárosában, Port Villában 2015. március 16-án, miután két nappal korábban a Pam trópusi ciklon söpört végig a csendes-óceáni szigetországon. (MTI/EPA/Dave Hunt)
Port Villa, 2015. március 16. Egy kisfiú családja házának romjai között Vanuatu fővárosában, Port Villában 2015. március 16-án, miután két nappal korábban a Pam trópusi ciklon söpört végig a csendes-óceáni szigetországon. (MTI/EPA/Dave Hunt)
Vágólapra másolva!
Vanuatun megkezdődött a térség legpusztítóbb természeti csapása után a romok eltakarítása. Az ország elnöke sürgős nemzetközi segítséget kért, és az első szállítmányok már meg is érkeztek Ausztráliából és Új-Zélandról.
Vágólapra másolva!

Baldwin Londsdale államfő szerint a Pam nevű trópusi vihar „elsöpörte” az elmúlt években elért fejlődést, és az országnak „mindent” újra kell építenie.

A fővárosban, Port Vilában a BBC helyszíni tudósítója szerint gyakorlatilag nincs olyan épület, amelyet ne ért volna valamilyen kár. A legtöbbnek a tetejét elfújta a viharos szél, és sokat teljesen össze is döntött.

Egy kisfiú a család otthonának romjai között Vanuatu fővárosában Forrás: MTI/EPA/AAP/Dave Hunt

Fulladoznak a füsttől

A levegőben sűrű füst terjed, mert a romokat elégetik. A fővárosban néhány bolt már kinyitott, és egyes városrészekben a vízszolgáltatás is helyreállt, áram azonban még nincs, mert a szél kidöntötte az oszlopokat.

Ideiglenesen a repülőteret is megnyitották, így leszállhattak az ausztrál és új-zélandi katonai szállítógépek, amelyek ivóvizet, élelmiszert, gyógyszert és sátorponyvát hoztak.

Az első segélyszállítmányok már megérkeztek, de többre lesz szükség Forrás: MTI/EPA/AAP/Dave Hunt

Elképesztő pusztítás

A főváros egyetlen kórházának sok dolgozója képtelen volt eljutni a munkahelyére – mondta el a BBC-nek Alice Clemens, az Unicef munkatársa. Beszámolója szerint a fővárost a sziget keleti felével összekötő vasbeton híd úgy néz ki, mintha egy hatalmas darabot kiharaptak volna belőle.

A helyreállítás hónapokig, de akár évekig is eltarthat, Vanuatu ugyanis a világ egyik legszegényebb országa, amelynek éves GDP-je mindössze 828 millió dollár.

Így néz ki most Port Vila Forrás: MTI/EPA/AAP/Dave Hunt

Nem tudni, mennyi áldozat van

Hivatalosan egyelőre nyolc halálos áldozatról tudnak, de még napokba telhet hajóval eljutni a fő szigettől távol eső területekre, így tízezrek sorsa ismeretlen.

Az Oxfam Australia segélyszervezet vezetője attól tart, hogy ezeken a szigeteken sok áldozatra kell számítani, mert a domborzatuk nagyon sík, az emberek jellemzően gyenge fakunyhókban élnek, és nincsenek evakuációs központok sem.

Lonsdale elnök az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy a legutóbbi hivatalos információk szerint a fővárosban hatan haltak meg és harmincan megsérültek.

Ennyi maradt a házból Forrás: MTI/EPA-AAP/Chris Mccowage

Pam, a „szörnyeteg”

Lonsdale „szörnyetegnek” nevezte a vihart, amely szombatra virradóra csapott le. Az ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon idején a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert, néhol 340 kilométeres széllökéseket mértek.

Vanuatu állam 267 ezres lakossága 65 szigeten szétszórva él. Műholdfelvételekből ítélve a hurrikán végigsöpört gyakorlatilag a szigetország egész területén.

A trópusokon nem építenek különösebben masszív házakat Forrás: MTI/EPA/AAP/Dave Hunt