Orosz hajók brit vizeken

Russia's Northern Fleet warships return to Severomorsk HORIZONTAL,

Orosz flotta
Russia's Northern Fleet ASW ship Admiral Chabanenko docked at Severomorsk after a mission in the Atlantic, Mediterranean, Caribbean and Pacific and the Venrus 2008 Russian-Venezuelan drills. Photo courtesy of Information and Public Relations Service of the Russian Navy.
Vágólapra másolva!
Ismét a brit partokhoz közel navigálnak egy észak-atlanti hadgyakorlatra orosz hadihajók. Legutóbb novemberben történt ilyen, a nemzetközi jogot akkor nem sértették meg.
Vágólapra másolva!

Orosz hadihajók tűntek fel a La Manche-nál – írja az Independent. A brit lap orosz biztonsági forrásokat idéz, akik az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondták, hogy a hajók az orosz északi flotta kötelékébe tartoznak, és az észak-atlanti térségbe tartanak, hogy ott – közel a brit partokhoz – lég- és tengeralattjáró-elhárító hadgyakorlatot tartsanak.

Az északi flotta egyik hajója Szeveromorszkban Forrás: RIA Novosti/Ria Novosti

Az eset nem egyedi, legutóbb tavaly november végén történt hasonló, akkor a királyi haditengerészet egyik őrnaszádja kísérte az orosz hajókat az északi vizek felé. Az oroszok akkor és valószínűleg most sem sértették meg a nemzetközi jogot, de a feszült biztonsági helyzetre való tekintettel legalábbis figyelemreméltók – jegyzi meg az Independent.