A fél életét börtönben töltötte, mert összekeverték valakivel

Vágólapra másolva!
Virginia kormányzója kegyelmet adott annak az 58 éves férfinak, aki 29 évet töltött börtönben, mert megszólalásig hasonlít egy szexuális bűnözőre. Az egyik áldozat azonosította, bár még a rendőrség is kételkedett a bűnösségében.
Vágólapra másolva!

Michael Kenneth McAlister ártatlanságára az szolgáltatta a végső bizonyítékot, hogy egy rá megszólalásig hasonlító férfi bevallotta: ő kísérelte megerőszakolni és elrabolni 1986-ban az áldozatot.

A rendőrség és az ügyészség hamar rájött a tévedésre, csak a tavaly megválasztott kormányzó írta alá a kegyelmi kérvényt.

Az a fránya szakáll

McAlister 29 éves volt, amikor először fénykép alapján, majd a bíróságon is azonosította őt egy nő, akit a társasház mosókonyhájában támadtak meg – írta a Washington Post.

Az asztalosként dolgozó férfi képét azért mutatták meg az áldozatnak, mert nagyon hasonlított a támadóról készített fantomképre, ráadásul részegen többször balhézott is, ezért nem volt ismeretlen a rendőrség számára.

Hamar kételkedni kezdtek

Elítélése után nem sokkal azonban az ügyész és a nyomozást vezető detektív is kételkedni kezdett a bűnösségében. Felmerült ugyanis gyanúsítottként egy másik férfi neve, akit később nemi erőszakért el is ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre.

Az ügyész és a detektív már 1993-ban jelezte a kegyelmi bizottságnak, hogy a későbbi ismeretek fényében nem hisznek McAlister bűnösségében, azonban DNS-bizonyíték híján egészen mostanáig húzódott az ügy.