Börtön várhat az egykori kormányfőre

TO GO WITH Thailand-politics,ADVANCER by Jerome TAYLOR
(FILES) This file picture taken on September 29, 2014 shows ousted Thai prime minister Yingluck Shinawatra in Bangkok. Thailand's first female prime minister Yingluck Shinawatra faces court on May 19,
Jinglak Sinavatrát bátyja bábjának tartják
Vágólapra másolva!
Ártatlannak vallotta magát pere első tárgyalási napján a hatalomból egy bírósági döntéssel eltávolított, majd korrupcióval megvádolt thaiföldi exkormányfő, Jinglak Sinavatra.
Vágólapra másolva!

Jinglakot az ügyészség hűtlen kezeléssel vádolja, amiért miniszterelnöksége alatt állami támogatást nyújtottak a rizstermesztőknek, és ezáltal - a hatóságok szerint - több milliárd dolláros veszteséget okoztak a költségvetésnek. Az ország első női kormányfőjét akár 10 évi börtönbüntetéssel sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja.

- közölte Jinglak. A volt miniszterelnököt több száz támogatója várta a bangkoki legfelsőbb bíróság épülete előtt, akik nevét skandálták, és azt kiabálták, továbbra is őt tartják a legitim kormányfőnek.

Nem hagyhatja el az országot

A bíróság a per első tárgyalási napján megtiltotta Jinglak számára az ország elhagyását, és 30 millió bahtos (mintegy 246 millió forint) óvadék ellenében engedte szabad lábon védekezni. A következő tárgyalási napot július 21-én tartják.

Támogatta a hátországát

A rizstermesztők támogatása - amelynek keretén belül a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt az állam - egyebek mellett azért kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szembenálló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot.

Jinglak Sinavatrát bátyja bábjának tartják Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Vértelen államcsíny

Jinglak Sinavatrát egy évvel ezelőtt az alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra, amely hatalommal való visszaélésben találta bűnösnek, szintén a rizstermesztőknek adott támogatások miatt. Két héttel lemondatása után, 2014. május 22-én a thaiföldi hadsereg vértelen államcsínyt hajtott végre, amelyet követően őrizetbe vették a miniszterelnököt, kormányának tagjait, de a kormányellenes tüntetők vezetőit is.

Erőszakos tüntetések

Az ázsiai országban tavaly télen és tavasszal hónapokon át tartottak az olykor erőszakos kormányellenes tüntetések, a politikai felfordulásban legalább harmincan meghaltak, a kormány tevékenysége megbénult. A katonai vezetés azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy meg akarta előzni a további zavargásokat, véget akart vetni a hosszú ideje tartó politikai bénultságnak.

Bátyját is megbuktatták

Jinglak Sinavatra a 2006-ban szintén államcsínnyel megbuktatott, korrupcióval és hatalmi visszaéléssel vádolt Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök húga, és sokak szerint valójában csupán száműzetésben élő bátyjának bábja volt a kormányfői tisztségben. Thakszin kedden Szöulban úgy nyilatkozott, hogy szerinte előbb vagy utóbb "nyerni fog a demokrácia" Thaiföldön, de nem tervezi mozgósítani népes támogatói táborát a puccs ellen.