Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Emberközpontú menekültpolitikáért állnak ki az osztrákok

Vágólapra másolva!
Emberközpontúbb menekültpolitikáért gyűjtöttek támogatásokat osztrák segélyszervezetek, az összegyűlt 55 ezer aláírást kedden adták át az osztrák kormány képviselőinek Bécsben.
Vágólapra másolva!

A jogtalanság ellen

A civil szervezetek által létrehozott Gegen Unrecht (Jogtalanság ellen) elnevezésű kezdeményezés a Földközi-tengeren át Európába tartó, s közben életüket kockáztató menekültek érdekében emeli fel szavát. Az összegyűjtött aláírásokat Sonja Steßl és Harald Mahrer államtitkárok vették át a Karitasz, a Vörös Kereszt, az Amnesty International és az SOS gyerekfalu szervezetek képviselőitől. A kezdeményezéshez számos ismert ember, osztrák színész és politikus is csatlakozott.

Támogatnák a laktanyai elszállásolást

Az IFES osztrák kutatócég legfrissebb, kedden nyilvánosságra hozott jelentése alapján az osztrákok többsége, a megkérdezettek 69 százaléka támogatja, hogy a menekülteket laktanyákban szállásolják el és 17 százaléka véli úgy, hogy ez rossz elgondolás. A megkérdezettek 45 százaléka szégyenletesnek gondolja, hogy a menekülteket Ausztriában sátortáborokban helyezték el, 32 százaléknak nincs kifogása ellene.

Menekültek Szeged környékén Forrás: AFP/Csaba Segesvari

Ez a legfontosabb kérdés

A felmérés szerint a lakosság több mint 90 százaléka úgy véli, hogy a kormányzatnak leginkább a munkanélküliséggel és a képzéssel kellene nyomatékosan foglalkoznia. 84 százalék szerint a menekültkérdés, 71 százalék véleménye alapján pedig a menekültek elhelyezése a legfontosabb kérdés jelenleg az osztrák politikában.

Másoknak is segíteniük kellene

A közvélemény-kutató cég munkatársa szerint kor szerint oszlanak meg igen eltérő véleménykülönbségek, míg a fiatalok inkább a menekültek pártján állnak, az idősebbek inkább szkeptikusak a kérdésben. A megkérdezettek 57 százaléka úgy látja, hogy a többi uniós tagországnak több menekültet kellene befogadniuk, ezáltal kevesebben érkeznének Ausztriába. Ezzel a felvetéssel 16 százalék azonban nem ért egyet.

Helyiek és illegális bevándorlók tüntetnek az olaszországi Ventimigliában a menekültek világnapján Forrás: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Egyébként ha most lennének a választások, a megkérdezettek 27 százaléka a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) szavazna, 24 százalék a baloldali Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) és 23 százalék a jobboldali Osztrák Néppártra (ÖVP).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről