Pedofil politikusok után vizsgálódnak

New Zealand High Court judge Justice Lowell Goddard arrives at Portcullis House in central London on February 11, 2015. Justice Lowell Goddard is to lead a troubled inquiry into historic child sex abuse allegations, she has been picked from 150 candidates
Lowell Goddard
Vágólapra másolva!
Átfogó független vizsgálat indult csütörtökön Nagy-Britanniában azoknak az utóbbi évtizedekben elkövetett pedofil bűncselekményeknek az ügyében, amelyekben politikusok és más közéleti személyiségek, valamint állami intézmények is érintettek.
Vágólapra másolva!

A nyomozást még Theresa May brit belügyminiszter rendelte el tavaly júliusban, miután a sajtó megszellőztette, hogy nyoma veszett 114 dokumentumnak, amelyek kiskorúak ellen 1979 és 1999 között elkövetett szexuális visszaélésekről tartalmaztak feljegyzéseket. A sajtó szerint az egyik ilyen eltűnt irat például arról szól, hogy egyes képviselők és más politikusok kapcsolatban állnak egy pedofil hálózattal. Az átfogó vizsgálat arra is irányul, hogy mely állami intézmények mulasztásai miatt nem derült fény a szóban forgó bűncselekményekre.

Két elődje megbukott

Az Angliára és Walesre kiterjedő nyomozás lefolytatásával az új-zélandi származású Lowell Goddard bírónőt bízták meg. Ő már a harmadik a sorban, akit erre a szerepre jelöltek, két elődje ugyanis kénytelen volt lemondani a feladatról, mivel esetükben - mint utóbb kiderült - a szóban forgó bűnügyek egyes elkövetőjével vagy éppen eltussolójával való kapcsolat miatt nyilvánvaló érdekkonfliktus állt fenn.

Lowell Goddard Forrás: AFP/Jack Taylor

Egyedülálló lehetőség

Goddard csütörtökön azt mondta: a vizsgálat egyedülálló lehetőség annak feltárására, hogy a múltban milyen mulasztásokat követtek el az egyes állami intézmények akkor, amikor "a gyerekek védelmén volt a sor". A bírónő becslése szerint minden 20. angliai és walesi gyermek áldozatul esett szexuális visszaélésnek, de mint mondta, a tényleges számok ennél is riasztóbbak lehetnek. Hozzátette: eltökélt szándéka, hogy a nyomozás során birtokába kerülő információkat a lehető legnagyobb mennyiségben a nyilvánosság elé tárja. A bírónő hangsúlyozta, hogy a szóban forgó szexuális visszaélések "maradandó sebhelyet" hagytak az áldozatokon, sőt a társadalom egészén is.

Évekig tarthat a vizsgálat

A vizsgálat 2020-ig is eltarthat a kiértékelésre váró dokumentumok nagy mennyisége miatt.
Nagy-Britanniában az utóbbi években hatalmas felháborodást váltottak ki azok a kiskorúak elleni szexuális visszaélések, amelyeket közismert személyek követtek el. Számos feljelentést tettek például televíziós műsorvezetők, köztük a BBC brit közszolgálati adó már elhunyt munkatársa, Jimmy Savile ellen. A műsorvezetőről, aki évtizedeken át látható volt a képernyőn, néhány évvel ezelőtti halála után derült ki, hogy százak - gyerekek és felnőttek - ellen követett el szexuális visszaélést.