Egymillió menedékkérő érkezhet Németországba

macedónia menekültek migránsok görög határ
Migrants wait to cross the Macedonian-Greek border near the town of Gevgelija, on August 20, 2015. Macedonian special police forces arrived this morning and blocked the illegal border crossing between Macedonia and Greece."Government of Macedonia has declared the state of emergency in the region of country's southern and northern border and in accordance with the law to open a possibility for appropriate engagement of the army of Macedonia,”official said.AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Akár egymillió menedékkérő is érkezhet Németországba az idén, ez pedig azt jelenti, hogy Brandenburgban mégsem tudnak mindenkit a rögtönzött sátortáborokból szilárd falú épületbe átköltöztetni őszig.
Vágólapra másolva!

A szövetségi kormány előrejelzésében szereplő 800 ezer helyett akár egymillió menedékkérő is érkezhet Németországban az idén – mondta egy interjúban vasárnap Brandenburg tartomány miniszterelnöke.

Dietmar Woidke azt mondta: attól tart, hogy

a menedékkérők elszállásolásához téliesített sátrak is kellenek majd.

A politikus szerint a szövetségi kormánynak nagyobb részt kellene vállalnia a helyzet kezelésében. A legjobb az lenne, ha egészen a menedékjogi kérelem elbírálásáig gondoskodna a menedékkérőkről, így csak azok ellátását kellene átvállalnia a helyi önkormányzatoknak, akik biztosan maradhatnak Németországban.

Menekültek a görög határon Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Uniós szinten pedig arra lenne szükség, hogy

menedékkérőket befogadó állomásokat nyissanak Észak-Afrikában,

és a hatóságok már ott döntsenek arról, hogy ki jogosult a huszonnyolcak védelmére. Így senki nem kényszerülne arra az "életveszélyes vállalkozásra", hogy nekivágjon az EU felé vezető útnak - mondta a brandenburgi miniszterelnök.