Lezárták Jeruzsálemet a havazás miatt

Vágólapra másolva!
Utakat kellett lezárni Izraelben a havazás, heves eső és szélvihar miatt, több helyen a tanítást is felfüggesztették. Az ország északi részén több települést elszakított a világtól a hóesés, és a jövő hét elejéig nem is javul majd a helyzet.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Európa felől érkező hidegfront elérte Izraelt is, ahol ugyan az utóbbi években egyre gyakoribb a hóesés, a nagy mennyiségű hó még mindig ritkaság, és erre az ország infrastruktúrája nincs felkészülve, emlékeztetett a Jediót Ahreonót internetes kiadása.

Éppen emiatt a hatóságok kénytelen voltak lezárni több utat északon és Jeruzsálemben. A városba be nem, csak onnan ki lehet jutni.

Johanan Danino jeruzsálemi rendőrkapitány felkérte a helyieket, hogy lehetőleg a városban se használják az autóikat – számolt be a Jerusalem Post.

Nincs tanítás

Izrael középső részén hatalmas esőzés söpört végig, a viharos erejű szél fákat és villanypóznákat döntött ki, így több település is áram nélkül maradt szerda reggelre. Netanján egy 50 tonnás hirdetőtáblát szakított le a szél. A széllökések elérhetik a száz kilométeres óránkénti sebességet is.

A vihar várhatóan estére eléri a Negev sivatagot is. A hatóságok áradásoktól tartanak, ráadásul köd is nehezíti a közlekedést.

Észak-Izraelben és Jeruzsálemben ma nincs tanítás, más helyeken pedig csak délben kezdődött meg az oktatás, vagy csak az óvodákat zárták be.

Egész héten marad a rossz idő

Az előrejelzések szerint ugyan csütörtökön és pénteken már csak kisebb havazásra lehet számítani, a vihar, az erős szél és a heves esőzés azonban vasárnapig biztosan nem múlik el, és jövő hét elejéig marad a dermesztő hideg.

A Haaretz szerint Jeruzsálemben az előrejelzések alapján akár 20-30 centi hó is eshet. Az önkormányzat 150 hókotrót és egyéb nehéz járművet helyezett készültségbe, hogy tisztán tartsa a főutakat, és a hadsereg is több száz katonát, illetve páncélozott szállító járművet küldött erősítésként Szafedbe, Jeruzsálembe és Ciszjordániába.

Rafahban takarókat osztanak

A Palesztin Hatóság is felkészült a rendkívüli időjárásra. Ciszjordániában mentőkülönítményeket szerveztek az elakadt járművek kiszabadítására, a Gázai övezetben pedig a várható jelentős csapadékmennyiség miatt kitelepítik otthonukból az alacsonyabb helyeken élőket – jelentette az MTI tudósítója.

A nyári Erős Szikla izraeli hadműveletben lakásukat elvesztő és átmeneti sátorszerű szállásokon élő palesztinok attól tartanak, hogy az építmények nem tudnak majd ellenállni a viharoknak. Rafahban takarókat és meleg ruhákat osztottak a helyieknek.