Nem engedne a görög adósságból a német kormány

Görögország , német tüntetés
Könnyebb életben reménykednek
Vágólapra másolva!
A görög adósság elengedése ellen foglaltak állást német politikusok hétvégi sajtónyilatkozataikban. Angela Merkel kancellár nem lát lehetőséget az adósság további csökkentésére, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter pedig felelőtlenségnek tartana egy ilyen lépést.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel a reformok folytatására szólította fel Görögországot. "Európa továbbra is szolidáris marad Görögországgal és a többi, nehéz helyzetbe jutott országgal, ha azok is kitartanak reform- és megtakarítási törekvéseik mellett" - nyilatkozta a Hamburger Abendblatt hétvégi számának a német kancellár, határozottan elutasítva egyúttal az adósságelengedés lehetőségét.

Nincs esély újabb adósságcsökkentésre

"Már volt egy önkéntes adósságelengedés a magánbefektetők részéről, Görögország ennek köszönhetően több milliárdos adósságtól szabadult meg. Egy újabb adósságcsökkentésre nem látok lehetőséget" - mondta el Angela Merkel a német kormány álláspontját, amit Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is megerősítette a német Die Welt szombati számában megjelent interjúban: "Egy felelős görög politikus helyében én nem kezdeményeznék vitát az adósság elengedéséről" - fogalmazott. "Aki tisztában van a görög adósság szerkezetével, az azt is tudja, hogy finanszírozása 2020-ig nem jelenthet gondot" - tette hozzá.

Jobb helyzetben a görögök

A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint a bíztató görögországi gazdasági fejlemények tükrében az ország szuverén adóssága 2020-ra a GDP 112 százalékára csökken, "ami lényegesen alacsonyabb Olaszország jelenlegi eladósodottságánál" - mutatott rá Wolfgang Schäuble. "Nem látom az okát, miért kellene az adósság elengedésével foglalkozni" - tette hozzá.

Nem kérnek támogatást, de nem is működnek együtt a görögök az EU-val Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a hamburgi Der Spiegel lapnak kifejtette, nem lát arra utaló jeleket, hogy a görög adósság csökkentése többségi támogatást tudna kapni. Hozzátette, a maga részéről azt tartaná helyes megoldásnak, ha a törlesztési futamidő meghosszabbítására tennének ellenjavaslatot a görögöknek.

Nem kérnek segélyt

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Görögország kész lemondani a nemzetközi segélycsomag februárban esedékes több, mint hétmilliárd eurós következő részletéről, nem kíván viszont együttműködni a továbbiakban a hitelezők, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió képviselőivel, a trojkával.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EU, az IMF és az EKB forrásaiból. A pénzügyi támogatás fejében megszorításokat kellett bevezetnie és átfogó szerkezetátalakítási programot végrehajtania. A támogatási feltételek teljesítését a hitelezők küldöttsége, a trojka rendszeres látogatások során ellenőrizte, értékelte, majd annak eredménye alapján engedélyezte a következő részlet kifizetését.