Tizenöt fegyveres csapott le az ékszerszállító autókra

Vágólapra másolva!
Tizenöt fegyveres kirabolt szerdára virradó éjjel két ékszerszállító furgont a Párizs felé vezető A6-os délkeleti autópályán, mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól.
Vágólapra másolva!

Az álarcot viselő támadók elmenekültek a 9 millió euró értékűre becsült zsákmánnyal. A támadásban senki sem sebesült meg. A gyanúsítottakat nagy erőkkel keresi a rendőrség a csendőrség légi erejének segítségével.A jelentős biztosítással közlekedő ékszerszállító járműveket valamivel éjfél után támadták meg a fegyveresek az A6-os autópálya Párizstól Lyon felé vezető szakaszán, Avallon település magasságában.

Gyors, precíz akció volt

Az RTL rádió értesülése szerint a rablókommandó tagjai négy golyóálló gépkocsival menekültek el a helyszínről. A kiégett ékszerszállító furgonokat hajnalban találták meg az autópálya egyik lehajtója közelében. A rendőrség szerint az elkövetők a szervezetett bűnözéshez tartozhatnak, jól informáltak voltak és a támadást professzionális módon hajtották végre. Négy gépkocsival leszorították a két ékszerszállító furgont az útról, a sofőröket könnygázzal lefújták, majd a furgonokkal együtt elhajtottak, s azokat távolabb ürítették ki. Az egész akciót nagyon gyorsan és precízen hajtották végre, egy lövés sem dördült el.

Franciaországban 2009 óta nem történt ilyen jelentős támadás páncélozott jármű ellen. Akkor egy pénzszállító furgon sofőrje a rábízott 11,5 millió euróval egyszerűen eltűnt Lyonban, amíg a két kollegája rövid időre magára hagyta. A sofőr később feladta magát a rendőrségen, négy év börtönbüntetésre ítélték.

Jóval a rekord alatt

Két éve egy fegyveres férfi 40 millió euró értékű, mintegy tizenkétmilliárd forintnyi ékszert rabolt el a franciaországi Cannes-ban egy ékszerkiállításról. A kiállítás, és így a rablás is a Carlton Hotelben volt, ami a város egyik legnagyobb presztízsű részén van. A helyi média szerint a rabló egy bőröndbe tette az ékszereket.

Később kiderült, jócskán alábecsülték az ellopott ékszerek értékét. A francia rendőrség a korábi 40 millió euróról (12 milliárd forint) 103 millió euróra (31 milliárd forint) becsülte az okozott kárt. Ez volt Európa bűnügyi történetének legnagyobb ékszerrablása.