Az egyiptomi piramisok és a szfinx az Iszlám Állam újabb célpontja

zoom Kairó Giza piramis
Vágólapra másolva!
Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője „vallási kötelességnek” nevezte az egyiptomi piramisok és a szfinx megsemmisítését. Az ókor hét csodájából már csak ezek az emlékek maradtak meg.
Vágólapra másolva!

Újabb célpontokat nézett ki magának az Iszlám Állam, amely az elmúlt héten már elpusztított három ősi emléket: eldózerolták Nimrud, Asszíria második fővárosának romjait, az egykor a Pártus Birodalomhoz tartozó Hatrát, majd a Bibliában Szárgonként emlegetett Horszabádot.

Emellett elpusztították a bibliai Jónás sírját, a Moszuli Múzeum felbecsülhetetlen értékű kincseit és a városi könyvtár ritkaságait – emlékeztetett a The Inquisitr.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete háborús bűncselekménynek minősítette a rombolást, és a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult a tönkretett műtárgyak ügyében.

Így nézett ki Nimrud a pusztítás előtt Forrás: AFP/Karim Sahib

Harc a „bálványimádás” ellen

Az iszlamista csoport a „bálványimádás” elleni harc részének tekinti az ősi kegyhelyek és síremlékek elpusztítását, a műtárgyak egy részét azonban a gyanú szerint eladják, és részben ebből a pénzből finanszírozzák a tevékenységüket – számolt be a Breitbart.com.

Az egyiptomi piramisok és a szfinx lerombolását Ibrahim al-Kandari kuvaiti iszlám hitszónok hirdette meg. „Az a tény, hogy a Próféta első követői nem semmisítették meg a fáraók síremlékeit, amikor Egyiptom földjére léptek, nem jelenti azt, hogy nekünk nem kell ezt megtenni” – jelentette ki az al-Vatan című lap szerint.

A bálványimádásnak az Iszlám Állam szerint nincs helye Forrás: Flickr/gloria_euyoque

Az egész a pornó miatt van

Az Al Alam News szerint egyetért vele az Iszlám Állam vezetője is. Abu Bakr al-Bagdadi szerint a piramisok és a szfinx elpusztítása – akárcsak az ősi műemlékeké – „vallási kötelesség”. A csoport szélsőséges vallásértelmezése szerint ugyanis minden olyan kegyhely, szobor és bálvány, amely nem Allah imádását szolgálja, összezavarja a hívőket.

Szakértők szerint az Iszlám Államot a piramisoknál forgatott pornófilm körül kirobbant botrány bőszítette fel. Abban is egyetértenek, hogy a piramisok és a szfinx egyelőre biztonságban vannak, mert az Iszlám Állam nem képes ilyen nagyszabású pusztításra.

Figyelmeztetnek azonban arra is, hogy az egyiptomi biztonsági erők nem állnak helyzetük magaslatán, hiszen nem tudták elkapni a fényes nappal filmező pornósokat sem.

Ha Bagdadin múlik, akkor nem sokáig látjuk már a szfinxet Forrás: Flickr/Jack Versloot