Találgatják, ki a felelős a tunéziai merényletért

Tunézia, Tunisz, túszejtés
Tunisz, 2015. március 18. A tunéziai biztonsági szolgálatok tagjai a Bardo múzeum közelében Tuniszban 2015. március 18-án, miután a parlament közelében lévő épületben terroristák túszokat ejtettek. A látogatók többségét sikerült kimenekíteni a múzeumból, de 19 ember, köztük 17 turista életét vesztette a merényletben. (MTI/EPA/Mohamed Messzara)
Vágólapra másolva!
A tunéziai elnöki hivatal közlése szerint a rendőrség őrizetbe vett kilenc gyanúsítottat a szerdai terrorakció kapcsán. Közülük négyen a feltételezések szerint közvetlen kapcsolatba hozhatóak a támadással, amelyért még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal azt is bejelentette, hogy katonaságot vezényelnek ki a nagyobb városokba a biztonság fokozása céljából.

A szerdai támadás több mint egy évtizede a legsúlyosabb merénylet volt az észak-afrikai országban. Mivel Tunézia gazdasága nagyban függ a turizmustól, súlyos válságot okozhat, ha elmaradnak a külföldi látogatók.

Hordágyon viszik az egyik áldozatot a Bardo Múzeumból Forrás: MTI/AP/Hasszene Dridi

Ki követte el?

A szerdai merénylet kapcsán az a legfontosabb kérdés a CNN amerikai hírtelevízió szerint, hogy ki követte el? Egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget, Habib Esszid kormányfő szerint viszont azonosították a merénylőket.

Mohamed Ali Arui belügyminiszter azt mondta, hogy a két támadó iszlamista volt, a hatóságok azonban részletekkel nem szolgáltak.

A rendőrök agyonlőtték a két merénylőt Forrás: AFP/Fethi Belaid

Hűségeskü az Iszlám Államnak

A múzeum elleni támadást mindenesetre egy nappal az után követték el, hogy egy tunéziai dzsihádista a közösségi médiában kiposztolta: hamarosan hűségesküt fogadnak Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének – számolt be az iszlamista propagandát az interneten figyelő SITE Intelligence Group.

Emlékeztettek arra, hogy nem sokkal korábban megjelent egy videó, amelyben az Iszlám Állam egyik harcosa éppen ennek eddigi elmaradásáért vonta felelősségre a tunéziai dzsihádistákat.

Mindez felveti, vajon nem a múzeum elleni támadás volt-e az Iszlám Állam tunéziai debütálása.

Rendőrök és civilek fedezékben Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Lehetett helyi csoport is

Christopher Chivvis, a RAND Corporation biztonsági szakértője szerint vannak más lehetőségek is, a merényletet elkövethette a szalafista Anszar al Saríja nevű tunéziai csoport éppen úgy, mint az al-Kaida észak-afrikai ága.

A Washington Post azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a támadók nem is tartoztak egy meghatározott csoporthoz. A lap emlékeztetett arra, hogy a gazdasági nehézségek, a munkanélküliség miatt sok tunéziai fiatal fordult az iszlám radikalizmus felé, és ment át Szíriába vagy Líbiába harcolni a dzsihádisták oldalán.

Két órán keresztül tartott a túszdráma Forrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Több százan hazatértek

A tuniszi kormány szerint 500-an közülük már hazatértek Szíriából, egy parlamenti képviselő pedig azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy akár kétezer radikális élhet Tunéziában.

Fegyver is bőven van, amelyet Líbiából és Maliból csempésznek az országba.