Kiszámítható lépést tett Hillary Clinton

HORIZONTAL PERSON-POLITICS WOMAN POLITICIAN CONFERENCE SPEECH OPEN ARMS BUST ATTITUDE (FILES) This September 5, 2014 file photo shows former US Secretary of State Hillary Clinton as she delivers a speech during a conference at the National Auditorium in M
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton volt first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter az elnökválasztási versenybe való beszállásával egy időben lemondott vasárnap a férje, Bill Clinton által 2001-ben létrehozott alapítvány kuratóriumának tagságáról, hogy elkerülje az összeférhetetlenség vádját - jelentette a Politico című hírportál.
Vágólapra másolva!

"Bár nagyon szívesen vettem részt a kuratórium, illetve a Clinton-alapítvány napi munkájában, a mai nappal lemondok a kuratóriumi tagságról, hogy az új feladatnak szenteljem magam" - írta Clinton a testületnek írt üzenetében. Nem sokkal korábban jelentette be az interneten, hogy a Demokrata Párt színeiben indulni akar a 2016. novemberi elnökválasztáson.

Kétmilliárd dollárt gyűjtöttek

A Bill, Hillary és Chelsea Clinton Alapítvány a létrehozása óta összegyűjtött csaknem kétmilliárd dollárjával a világ legjelentősebb karitatív alapítványai közé tartozik. Hillary Clinton azután lett tagja az alapítvány vezető testületének és indított el több programot, hogy 2013-ban megvált külügyminiszteri tisztségétől. Ilyen program például a No Ceilings című, amelynek célja, hogy elősegítse a nők előrejutását a társadalmi és a gazdasági ranglétrán, különösen a fejlődő országokban. (A glass ceiling - üvegplafon - kifejezés az angolban a nők és a kisebbségekhez tartozók vezető pozícióba jutásával szembeni előítéletet jelenti.)

Hillary Clinton Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Érdekkijárás?

Az alapítványhoz külföldről - különösen államok részéről - érkezett adományok miatt azonban felmerült a gyanú, hogy ezen adományokkal a valódi cél az érdekkijárás a politikailag legbefolyásosabb amerikai házaspárnál. Februárban a Clinton-alapítvány közölte: elképzelhető, hogy ismét hatályba lépteti az Obama-kormánnyal azt a megállapodását, amelyet 2009-ben kötöttek az összeférhetetlenség vádjának elhárítására. A megállapodás szerint a kormánynak ellenőrzési joga van bizonyos, külföldről érkező adományok felett.

Honnan jönnek a pénzek?

Rand Paul republikánus párti kentuckyi szenátor, aki már hivatalosan is elnökjelölt-aspiráns, vasárnap az NBC televíziónak nyilatkozva kifogásolta, hogy a Clinton-alapítvány legalább 10 millió dollárnyi adományt fogadott el olyan országoktól, amelyek megsértik a nők jogait, "ahol a nemi erőszak áldozatait megkorbácsolják". A politikus ezt képmutatásnak nevezte Clintonék részéről.

Hillary Clinton vasárnap hivatalosan is bejelentette: indulni kíván a 2016-os elnökválasztáson.