Kanada kétszáz katonai kiképzőt küld Ukrajnába

A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai pihennek gyakorlatozás közben a Kijevtől mintegy 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir közelében.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20150407-husvethetfon-is-folytak-a-harcok-kelet-ukrajnaba
A Kelet-Ukrajnában harcoló, Ajdar ukrán belügyi önkéntes alakulat tagjai.
Vágólapra másolva!
Kanada mintegy kétszáz katonai kiképzőt fog küldeni Ukrajnába, hogy így segítse a biztonsági erőket a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok elleni küzdelemben - jelentette be az észak-amerikai ország miniszterelnöke kedden.
Vágólapra másolva!

Stephen Harper arról számolt be, hogy a kiképző alakulat a konfliktusövezettől messze, Ukrajna nyugati részében állomásozik majd.

A katonák többsége a lengyel határ közelében fekvő javorivi táborban fog szolgálatot teljesíteni. A küldetés a következő néhány hónapban fogja kezdetét venni, az egység a tervek szerint 2017. március 31-ig maradna Ukrajnában.

A Kelet-Ukrajnában harcoló önkéntes alakulat Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kanadai katonák egyebek mellett egészségügyi, logisztikai és repülésbiztonsági kiképzéssel segítenék az ukrán fegyveres erőket, de részt vennének az ukrán katonai rendőrség kiképzésében is. A misszió a védelmi tárca becslései szerint az első évben nagyjából 10,4 millió dollárba fog kerülni.

Halálos fegyver

A kormány kedden hangsúlyozta, hogy Kanada egészen addig

szállítani Ukrajnának, amíg Kijev más szövetségesei nem döntenek így. "A kormányunk álláspontja az, hogy Kanada nem léphet egyedül ebben a kérdésben" - szögezte le kedden Jason Kenney védelmi miniszter.

Korábban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is katonai kiképzőket küldött a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-európai országba. A kanadai kormány februárban újabb büntetőintézkedéseket fogadott el Oroszországgal szemben az ukrán válsággal kapcsolatban.