A dán miniszterelnök férje is bekerült a brit parlamentbe

Vágólapra másolva!
Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök pénteken különleges alkalomból gratulálhatott férjének, a brit Stephen Kinnock bejutott a parlamentbe, csak nem Dániában, hanem Nagy-Britanniában, s a vesztesek oldalán, a Munkáspárt színeiben.
Vágólapra másolva!

"Annyira örülök" - mondta a Berlingske című napilapnak a dán kormányfő, aki szerint hitvese számára igazi siker ez, mert "befektetett munkája meghozta gyümölcsét". A negyvenöt esztendős Stephen Kinnock első alkalommal indult a dél-walesi Aberavon - többségében munkások lakta - szavazókörzetében, és a voksok 48,9 százalékát kapta, nagy előnnyel lekörözve az utána következő, mindössze 15,8 százalékot szerző jelöltet.

A vörös herceg

A képviselőt Nagy-Britanniában eddig elsősorban az egykori munkáspárti pártvezető, Neil Kinnock fiaként ismerték. A média "vörös hercegnek" titulálta, így nevezik ugyanis azoknak a híres munkáspárti politikusoknak a gyermekeit, akik a választások alkalmával "ejtőernyősként" indulhatnak könnyen megnyerhető szavazókörzetekben.

Stephen Kinnock és Helle Thorning-Schmidt 1993-ban a bruges-i Európa Kollégiumban ismerkedett meg, immár két gyermekük van. A sajtó azt firtatta, hogyan fognak a jövőben találkozni, melyikük fog ingázni London és Koppenhága között. A dán miniszterelnök jelezte, hogy mindketten felváltva utaznak majd, mint ahogy ezt az utóbbi években is tették - s eddig is mindig megoldották azt a problémát, hogy a férje nem Dániában, hanem egy másik országban dolgozott.

Lesz otthon beszédtéma

Helle Thorning-Schmidt már csak azért is örül, hogy férje bekerült a brit parlamentbe, mert így mindkettőjüknek a politika lesz a főfoglalkozása, ezáltal pedig - mint fogalmazott - még több beszédtémájuk lesz. Kinnocknak mindenesetre nem lesz könnyű dolga, hiszen politikai karrierjét az ellenzék soraiban kezdi, mégpedig egy olyan törvényhozó testületben, amelyben meg kell majd birkózni a mostani választásokon nagy győzelmet aratott konzervatívokkal.