A győzelem napján koszorúzott II. Erzsébet

II. ERZSÉBET London, 2015. május 10.
II. Erzsébet brit királynő érkezik a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott misere a londoni Westminster apátságban 2015. május 10-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
London, 2015. május 10. II. Erzsébet brit királynő érkezik a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott misere a londoni Westminster apátságban 2015. május 10-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
II. Erzsébet királynő vasárnap a londoni Westminster-apátságban részt vett a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ceremónián.
Vágólapra másolva!

Az eseményre a királynőt a férje, Fülöp herceg, valamint fiuk, Károly herceg és felesége, Kamilla kísérte el. A rendezvényen mások mellett a csütörtöki parlamenti választásokon győzelmet arató David Cameron brit miniszterelnök és közel ezer veterán és családjaik jelentek meg.

II. Erzsébet brit királynő érkezik a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából tartott misére Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Churchill itt mondta: győztünk

Az apátságban tartott misét Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vezetője celebrálta. A szertartást követően katonai parádét tartottak a jelenlegi pénzügyminisztérium ablakai alatt: ott, ahol 1945. május nyolcadikán Winston Churchill akkori brit miniszterelnök bejelentette a náci Németország felett aratott győzelmet.

Kétperces néma csend

A háromnapos évfordulós eseménysorozat május 8-án a londoni háborús hősök jelképes emlékművénél tartott megemlékezéssel kezdődött a brit politikai élet legfőbb szereplőinek a részvételével.

A brit védelmi minisztérium által közreadott képen II. Erzsébet megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját Forrás: MTI/EPA/Brit védelmi minisztér/Sgt Ross Tilly Raf

A győzelemre pénteken egész Nagy-Britanniában kétperces néma csenddel emlékeztek meg.
Az 1939-1945 között lezajlott második világháború alatt összesen 580 ezer brit vagy a Brit Nemzetközösségből származó katona és 67 073 civil vesztette életét.