Merkel kimondta: nincs tűzszünet

MERKEL, Angela; PUTYIN, Vlagyimir Moszkva, 2015. május 10.
Angela Merkel német kancellár (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatójuk végén Moszkvában 2015. május 10-én, egy nappal a győzelem napi ünnepség után. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Moszkva, 2015. május 10. Angela Merkel német kancellár (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatójuk végén Moszkvában 2015. május 10-én, egy nappal a győzelem napi ünnepség után. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs tűzszünet Ukrajnában - nehezményezte Angela Merkel német kancellár vasárnap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, annak ellenére, hogy hivatalosan február végén lépett életbe az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti második minszki megállapodás.
Vágólapra másolva!

A Krímet emlegette

Merkel úgy vélte, hogy súlyos visszaesés tapasztalható Németország és Oroszország együttműködésében a Krím-félsziget "nemzetközi jogba ütköző" elcsatolása óta. A kancellár ezért arra buzdította Putyint, hogy erőteljesebb közvetítőként lépjen fel a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében.

Németország=barát

A német kormányfő az ukrán válságban érintetteket a minszki megegyezés betartására szólította fel. Az orosz elnök a harcoló felek közötti közvetlen párbeszédet sürgette. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kijevi vezetés "alkotmányba ütköző módon buktatta meg" Viktor Janukovics ukrán elnök kormányát. Putyin elismerte, hogy az ukrajnai események miatt az orosz-német viszony "nem a legjobb időszakát" éli, ugyanakkor "partnerként és barátként" beszélt Németországról.

A két politikus a tárgyalás előtt Forrás: MTI/EPA/POOL/Makszim Sipenkov

Nem ellenük küzdöttek, a nácik ellen

Egy nappal a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai ünnepségek után az orosz elnök megjegyezte, a Szovjetunió a második világháborúban nem Németország, hanem a náci rezsim ellen küzdött. Az orosz elnök úgy vélte, maga Németország volt a világháború első áldozata, és emiatt "teljesen természetesnek" tartja, hogy Merkel Moszkvába utazott és lerótta tiszteletét az áldozatok emléke előtt.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Közösen koszorúztak

Merkel Moszkvába érkezése után Putyinnal együtt megkoszorúzta a Vörös tér közelében lévő Sándor kertben az ismeretlen katona sírját. Ezután a két vezető tárgyalóasztalhoz ült, majd közös sajtótájékoztatót tartott.

A Kreml fala mellett lévő ismeretlen katona sírjánál Forrás: MTI/AP/Pavel Golovkin

Vlagyimir Putyin egy nappal korábban ugyanott virágokat helyezett el más országok vezetőivel együtt a győzelem napi ünnepségek keretében rendezett katonai parádé után.

Moszkva Ukrajna-politikája miatt az Európai Unió vezetői nem voltak jelen a katonai díszszemlén, de az ezt követő eseményen, az ismeretlen katona sírjánál már többen közülük részt vettek, így a cseh elnök és a szlovák miniszterelnök is.