Nem mondják le a pápalátogatást

Pope Francis chats with children at the end of his weekly general audience at St Peter's square on February 11, 2015 at the Vatican.  AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Nem mondják le Ferenc pápa közelgő szarajevói látogatását, a biztonsági szervek felkészültek, nincs ok aggodalomra - szögezte le a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának adott szerdai interjújában Vinko Puljic bíboros, Szarajevó érseke.
Vágólapra másolva!

Mint mondta: az egyházfő boszniai látogatásának előkészítése jól halad, a tervek szerint a központi rendezvénynek szánt misén 60-70 ezren vesznek majd részt a szarajevói Kosevo stadionban. A legtöbben eddig Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából jelezték részvételi szándékukat, de érkeznek hívők Szerbiából, Macedóniából, Szlovéniából, Ausztriából és Németországból is - részletezte a bíboros.

Nem aggódnak

Az utóbbi hetekben több olyan támadás is történt, amelyek aggodalomra adtak okot. Egy fiatal férfi megtámadott egy rendőrőrsöt az északkelet-boszniai Zvornikban, a macedóniai Kumanovóban pedig szombaton tört ki tűzharc rendőrök és fegyveresek között - emlékeztetett a bíboros. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pápa látogatása kapcsán nincs ok aggodalomra, a biztonsági szervek intenzíven dolgoznak.

Kiemelte: éppen az ilyen események miatt fontos Ferenc pápa látogatása, hogy "pozitív energiát, magabiztosságot, valamint bizalmat és önbizalmat" hozzon az embereknek. Szerinte a béke kiépítése szempontjából lesz bátorító az egyházfő látogatása. Puljic bíboros megerősítette, hogy a pápa nemcsak a hívekkel, hanem a boszniai államvezetéssel és az ország vallási vezetőivel is találkozik majd.

Ferenc pápa Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Rendőrök ezrei vigyázzák

A Dnevni Avaz című boszniai lap információi szerint a szentatya június 6-i, egynapos látogatását több ezer rendőr, valamint több titkosszolgálat ügynökei védik majd. Ferenc pápa februárban jelentette be: júniusban

Szarajevóba utazik, hogy a testvériséget és a békét hirdesse abban az országban, amelyben két évtizeddel ezelőtt háború pusztított.


A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában körülbelül 450 ezer katolikus él. Utoljára 2003-ban látogatott katolikus egyházfő II. János Pál pápa személyében a balkáni országba. A néhai pápa akkor Banja Lukát látogatta meg, 1997-ben pedig Szarajevóban járt. Az azóta szentté avatott pápának szobra is van a boszniai fővárosban, az ország muszlim, katolikus és ortodox lakossága ugyanis egyként a vallások és népek közötti egyetértés és béke követének tartotta II. János Pált.