Oroszország elküldené a külföldi szervezeteket

Putyin televíziós szereplése
Vlagyimir Putyin televíziós szereplése
Vágólapra másolva!
Az orosz alsóház már elfogadta a külföldi szervezetek, illetve vállalatok tevékenységét szabályozó törvényt. Már csak Vlagyimir Putyin aláírása hiányzik.
Vágólapra másolva!

A „nemkívánatos” külföldi szervezetek, illetve vállalatok oroszországi tevékenységét tiltó törvényt már elfogadta az alsóház – írja a BBC. Az indítvány szövege szerint az orosz ügyészség, illetve a külügyminisztérium döntheti el a külföldi szervezetekről, hogy nemkívánatosak-e, vagy esetleg nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Amennyiben a felsőház és Putyin is elfogadja a törvényt, a perbe fogott külföldi szervezetek képviselőit 500 ezer rubel (valamivel több mint 2 és fél millió forint) megfizetésére kötelezhetik, és hat évig terjedő börtönre ítélhetik.

Érvek, ellenérvek

„Sajnos néhány külföldi szervezet Oroszország ellen dolgozik. Ez lehet ideológiai és gazdasági megfontolások miatt is. Mi viszont nem hagyhatjuk, hogy spekulatív szándékkal itt maradjanak, veszélyeztetve Oroszország érdekeit” – mondta Alekszandr Tarnavszkij, a törvény egyik megalkotója.

Rajta tartja a szemét a külföldieken Forrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Pool/Alekszej Druginyi

„Nemkívánatosnak nevezni valakit, és kijelenteni, hogy nem látjuk szívesen hazánkban, az nem más, mint a nemzetközi jog és az alapvető jogok megsértése” – érvelt a félkész törvény ellen Pavel Csikov, az Agora nevű emberjogi szervezet vezetője.

A szankciókra válaszol?

Amennyiben a felsőház és Putyin is elfogadja a törvényt, az olyan világméretű jogvédő szervezetek napjai, mint az Amnesty International, a Greenpeace, a Reporters Without Borders vagy a Transparency International, meg vannak számlálva Oroszországban.

A törvényt sokan a nyugati szankciókra adott orosz válaszként értelmezik. Oroszország ellen az ukrán konfliktus miatt vezettek be büntető intézkedéseket.