Így néz ki Putyin, mint római császár

Putyin, szobor
TOPSHOTS A man bows during the inauguration of a sculpture of Russia's President Vladimir Putin in the village of Agalatovo about 30 km from Saint Petersburg on May 16, 2015. The bust depicting Vladimir Putin embodies the image of a Roman Emperor. AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyint római császárként ábrázoló mellszobrot lepleztek le az orosz elnök szülővárosának, Szentpétervárnak a közelében. 
Vágólapra másolva!

Köszönet a Krímért

A Szentpétervártól mintegy 20 kilométerrel északra található Kasszimovóban elhelyezett alkotást a térségbeli kozákok készíttették, akik ily módon szeretnék megköszönni az államfőnek a korábban Ukrajnához tartozó Krím félsziget tavaly márciusi bekebelezését. Az 50 centiméter magas mellszobor Putyint komoly arckifejezéssel, ókori római öltözékben, tógában és korabeli fegyverzettel mutatja.

Putyin egyik híve meghajol szobra előtt, amely római császárként ábrázolja Forrás: AFP/Olga Maltseva

Örökre őt akarják

A kozák közösség azért római császárként láttatja Putyint, mert ezzel szeretné kifejezni azt a vágyát, hogy az 1999 óta hatalmon lévő orosz elnök élete végéig Oroszország vezetője legyen.
A kezdeményezés ötletgazdái elárulták, hogy a szombaton leleplezett mellszobrot a jövőben egy kétszer nagyobb bronzszoborra cserélik le.

Így néz ki az alkotás közelebbről Forrás: AFP/Olga Maltseva

Amit a kozákokról tudni kell

Az oroszországi kozákok azért küzdenek, hogy visszaszerezzék a Szovjetunióban elvesztett befolyásukat. A kozák csapatokat az 1917. októberi bolsevik forradalom után szerelték le, és brutális üldöztetés áldozatai lettek, amiért sokaknak külföldi száműzetésbe kellett vonulniuk. Joszif Sztálin szovjet diktátor 1953-as halála után azonban sokan közülük visszatértek hazájukba. Emberjogi aktivisták azzal vádolják a kozákokat, hogy üldözik a kisebbségi etnikumokat Oroszország déli régióiban és erővel kitoloncolják őket onnan anélkül, hogy erre fel lennének jogosítva.