Így kapott sallert Orbán Junckertől, ráadásul igazit

TUSK, Donald; Orbán Viktor; JUNCKER, Jean-Claude Riga,
Juncker máskor is viccelődött már Orbánnal
Vágólapra másolva!
Vicceskedve fogadta a kormányfőket Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a rigai csúcson. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnöknek a nyakkendőjét nyomta a nyakához, Orbán Viktort pedig állítólag így köszöntötte: „Salut, dictateur!”, azaz „Helló, diktátor!”
Vágólapra másolva!

„Salut, dictateur!” – így köszöntötte mosolyogva a magyar miniszterelnököt Jean-Claude Juncker EB-elnök az AFP fotósa szerint, írja az Euronews. Az már nem derült ki, hogy mit válaszolt erre Orbán Viktor, aki mosolyogva fogott kezet Junckerrel. Később nyilvánosságra került egy kép, amin Orbán nyelvet nyújt Junckerre.

Juncker máskor is viccelődött már Orbánnal Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Az EB-elnök viccesen meg is pofozta Orbán Viktort, ami ebben a videóban látható, sőt, az üdvözlő szavai ("the dictator is coming") is hallhatók:

Juncker egyébként vicces kedvében volt: a szokás szerint nyakkendő nélkül megjelenő görög miniszterelnöknek, Alekszisz Ciprasznak a nyakkendőjét ajánlotta fel, míg Johannes Hahnnal azon kacagott egy jót, hogy ugyanolyan nyakkendőt vettek fel reggel.

A volt luxemburgi miniszterelnök korábban egyszer vicces kézfogásával próbálta zavarba hozni Orbánt.

Cameronnal pacsizott

Ahogy arról korábban már írtunk, Jean-Claude Juncker politikai pályafutása során egyáltalán nem ez az első eset, hogy semmibe vette a protokollt. David Cameron brit miniszterelnökkel például a fotósok előtt pacsizott egy találkozójuk után. Sőt, azokból a képekből úgy tűnik, Juncker pacsizta le Cameront, a brit kormányfő erre épp úgy nem számított, ahogy Orbán Viktor a hosszúra nyúlt kézfogásra.

Evangeloszt fejbe vágta

Egy másik alkalommal Juncker a volt görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz fejét próbálta játékosan megcsapkodni a kezében tartott papírköteggel. Venizelosz nem jött zavarba, hanem elkapta Juncker csuklóját. De arra is volt példa, hogy Juncker Venizelosz arcát akarta kedélyesen megpaskolni.

Jean-Claude Juncker valakit fojtogatott Forrás: AFP/Georges Gobet

De Guindost fojtogatta

2012-ben Jean-Claude Juncker még Luxemburg miniszterelnökeként ment el az eurózóna országainak találkozójára. Itt találkozott Luis De Guindos spanyol pénzügyminiszterrel, akit nem megpaskolni akart: bal kezével a spanyol politikus nyakát kapta el, és hogy biztos ne tudjon menekülni, jobb kezével a tarkójára markolt.