Orbán nyelvet nyújtott Junckerre

Hungarian Prime Minister Viktor Orban is greeted by President of the European Commission Jean-Claude Juncker on the second day of the fourth European Union (EU) eastern Partnership Summit in Riga, on May 22, 2015 as Latvia holds the rotating presidency of
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor visszavágott Jean-Claude Junckernek a kézfogós-cibálós jelenetért és nyelvet nyújtott a politikusra, amikor Rigában, az EU keleti partnerségi csúcstalálkozóján kezet fogtak.
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Elvileg nincs konfliktus a két politikus között, de sokan furcsálták azt a januári kézfogást, ahogy Juncker valósággal elcibálta Orbánt a fotósok elől. Később újabb furcsa kézfogást fotózhatott a sajtó, amikor két hónappal később Juncker hosszan szorongatta a magyar kormányfő kezét. Orbán Viktor utána azt mondta: Juncker nem egy plasztikpolitikus. Ha valakit homlokon csókolna a kamerák előtt, Brüsszelben azon sem csodálkoznának. Ő ilyen. Orbánt most például "Helló, diktátor!" köszöntéssel fogadta.

A miniszterelnök állítását bizonyítandó Juncker hozta a formáját Rigában is. A görög miniszterelnöknek például felajánlotta nyakkendőjét.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Mindaugas Kulbis

Johannes Hahnnal viszont sikerült azonos nyakkendőt kötniük, amin mindketten meglepődtek.

Johannes Hahn, az Európai Szomszédságpolitika biztosa és Juncker egyforma nyakkendőben Forrás: AFP/Janek Skarzynski