George Pataki is indul az amerikai elnökségért

George Pataki
DES MOINES, IA - MAY 16: Former New York Governor George Pataki speaks to guests gathered for the Republican Party of Iowa's Lincoln Dinner at the Iowa Events Center on May 16, 2015 in Des Moines, Iowa. The event sponsored by the Republican Party of Iowa gave several Republican presidential hopefuls an opportunity to strengthen their support among Iowa Republicans ahead of the 2016 Iowa caucus. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
George Pataki, New York állam egykori kormányzója is indul a republikánus párt elnökjelöltségéért. A 69 éves politikus viszonylag mérsékelt irányzatot képvisel.
Vágólapra másolva!

George Pataki, aki 1995 és 2007 között három cikluson át volt New York állam republikánus kormányzója, az első, részben magyar származású amerikai politikus, aki valaha is elindult az Egyesült Államok elnökválasztási küzdelmében.

Meredek hegy

„Nagyon nehéz mászás lesz ez egy nagyon meredek hegyen, de ilyesmi nem állított meg a múltban” – mondta a hétfői New York Postnak nyilatkozva.

„Olyan republikánus vagyok, aki megérti, hogy a konzervativizmus nemcsak gazdaságpolitika, hanem a természet megóvása és megerősítése is” – hangoztatta az aktív környezetvédő, akit a Bloomberg Businessweek 2005-ben azon 20 személy közé sorolt, akik a legtöbbet tették a melegházhatást fokozó gázok kibocsátása ellen és a megújuló energiák felhasználása érdekében.

Szabolcsból vándorolt ki a nagyapja Forrás: AFP/Scott Olson

Jogászból politikus

George Elmer Pataki júniusban tölti be a 70. életévét. A Yale-en és a Columbia Egyetemen végzett jogász politikai pályája szülővárosa, Peekskill polgármesterségétől New York állam törvényhozásának alsó- és felsőházi tagságán keresztül vezetett el a kormányzóságig. Ezt a tisztséget esélytelenként indulva, a három kormányzói ciklust kitöltött demokrata párti nagyágyúval, Mario Cuomóval szemben nyerte el.

Apai nagyapja, a szabolcsi Aranyosapátiból származó Pataki János 1908-ban, nős emberként vándorolt be Amerikába, ahol egy kalapgyárban dolgozott. Apja, Louis P. Pataki postás, önkéntes tűzoltó és gazdálkodó volt. A politikus anyjának, Margaret Laganának a felmenői Olaszországból és Írországból származtak. A politikus nős, négy gyerek apja. Kicsit beszél magyarul, de tud spanyolul, franciául és németül is.

George W. Bush fontolóra vette, hogy Patakit kéri fel alelnöknek Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Konzervatív és liberális

Pataki kormányzóként fiskális kérdésekben konzervatívként, társadalmi ügyekben viszont többnyire liberálisként mutatkozott, amivel magára vonta a konzervatív republikánusok kritikáját. Csökkentette az adókat és a közkiadásokat, az ő irányítása alatt a Moody's háromszor minősítette fel New Yorkot.

Az állam elmaradottabb északi részein vállalati adókedvezményekkel és az őslakosok által működtetett kaszinók megnyitásával próbálta meg élénkíteni a gazdaságot.

A bűnözés elleni fellépésének is köszönhetően New York a 6. legveszélyesebb államból a 7. legbiztonságosabbá vált. Pataki támogatta a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszigorítását.

A politikus abortuszügyben választáspárti volt, és támogatta a melegek jogait.

Alelnökként is szóba került

A neve korábban is felmerült más magas választott közhivatalokkal kapcsolatban. 2000-ben például George W. Bush, akivel együtt tanult a Yale-en, fontolóra vette, hogy maga mellé vegye-e alelnökjelöltnek, ám végül Dick Cheney mellett döntött.

Bush újraválasztásának évében, 2004-ben kulcsszerepe volt abban, hogy a republikánusok éppen a demokrata pártiak keleti parti fellegvárában, Manhattanben tartották meg országos konvenciójukat.

2009-ben pártja felkérte, hogy szálljon harcba a külügyminiszterré avanzsált Hillary Clinton megüresedő szenátori székéért, de nemet mondott erre. Ugyanebben az évben felbukkant Iowában, ami tápot adott az esetleges elnöki ambícióival kapcsolatos találgatásoknak, amelyeknek 2011 augusztusában vetett véget.