Végleg süllyesztőbe kerülhet Orbán Viktor barátja

Sórakozás, Film készül a szexbotrányba keveredett miniszterelnökről, Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
Európa-szerte a politikai erőviszonyok radikális átalakulását figyelhetjük meg. Múlt héten Spanyolországra és Lengyelországra, míg a mostani hétvégén Olaszországra és Ausztriára figyel az öreg kontinens. Az utóbbiakban a radikális jobboldal előretörését jósolják a felmérések. Olaszországban az Orbán Viktorral mindmáig jó viszonyt ápoló Silvio Berlusconi politikai karrierje végleg befejeződhet.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetéssel zárultak a múlt hétvégén tartott európai választások, mind Spanyolországban, mind Lengyelországban

a várakozásokra rácáfolva az eleve vesztesnek kikiáltott erők győztek.

Az ibériai államban a már közel egy évtizede tartó gazdasági válság alaposan megtépázta a tradicionális pártok táborát, így mostanra az elittel szembeni erők népszerűsége nőtt meg.

Idén decemberben tartják majd a spanyolországi parlamenti választást. Egyik nagy párt sem szerez majd többséget. Forrás: Origo

Szétesett a baloldal

Mindezek ellenére a kormányzó jobbközép Néppárt képes volt a tartományok többségében a legtöbb szavazatot megszerezni. Az alakulat legfőbb problémája, hogy koalíciós társ nélkül maradt, így a baloldali pártok összefogása több helyen kiütheti őket a vezető pozícióból. A spanyolországi voksoláson a legérdekesebb jelenség az volt, hogy

a korábbi vezető baloldali párt több kisebb alkotóelemre esett szét.

Ez a decemberi parlamenti választáson üthet vissza, mivel így az egységesen maradt jobbközép könnyen ki tudja használni a megosztottságot. A Mariano Rajoy vezette Néppárt malmára hajtja a vizet az is, hogy a spanyol gazdaság az utóbbi hónapokban egyre jobban teljesít, így a kormányfő az év végén könnyen hivatkozhat arra, hogy megérte az utóbbi évek áldozatvállalása.

Mariano Rajoy a nehéz gazdasági helyzet ellenére akár hatalmon is maradhat Forrás: AFP/Philippe Huguen

Nem örülhet az ellenzék

Lengyelországban némileg más a helyzet, mivel bár az elnökválasztást óriási meglepetésre Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság pártjának jelöltje nyerte, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kormánypártnak befellegzett volna. Duda több mint 40 százalékpontos hátrányt dolgozott le Bronislaw Komorowski mostani államfővel szemben, de ezt nagyrészt az utóbbi politikus roppant gyenge kampányának köszönhette.

Andrzej Dudának, az ellenzéki Jog és Igazságosság jelöltjének a sikerére senki sem számított Forrás: MTI/EPA-PAP/Bartlomiej Zborowski

A kormánypárti vereség ellenére a nyolc éve kormányzó Polgári Platform mégis jó esélyekkel indul az októberi parlamenti választáson. Ennek oka egyrészt az, hogy

a legnagyobb ellenzéki pártnak nincsen potenciális koalíciós partnere.

Másrészt a lengyel választási rendszer arányos, így egy párt csak akkor tud egyedül kormányt alakítani, ha nagy fölénnyel nyer. A Jog és Igazságosság most azonban csak egy százalékponttal vezet a kormánypárt előtt.

Nagy bukta előtt áll Berlusconi

Az elittel szembenálló pártok további erősödésére lehet számítani a hétvégi olaszországi és két ausztriai tartományi választáson is. A mediterrán országban bár a kormányzó szocialisták győzelmét jelzik előre, az igazi meglepetést az okozhatja, hogy Silvio Berlusconi alakulata a radikális Északi Liga mögé szorulhat. Nagyon jó eredményre számíthat a radikális baloldali Öt Csillag Mozgalom is, a szavazatok akár 25 százalékát is besöpörheti.

Silvio Berlusconi pártja megsemmisítő vereséget szenvedhet a hétvégén Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Berlusconi a 2011-es bukás óta sem távozott az olasz politikából, és úgy tűnik, a végsőkig ragaszkodik a Hajrá, Itália vezette pártjához.

A választóknak azonban már nagyon elege van a 78 éves egykori kormányfőből,

mivel pártjának támogatottsága 10 százalék körül mozog. Talán ennek köszönhetően szinte a teljes összeomlásból támadt föl a radikális Északi Liga, amely jelenleg 15 százalékos támogatottságnak örvend.

Radikalizálódhat Ausztria

Nyugati szomszédunknál lassan tíz éve nagykoalíció kormányoz, így érthető, hogy az osztrákok egy része más erőkben gondolkozik. A legutolsó felmérések szerint a burgenlandi és stájerországi voksoláson a radikális és bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt akár meg is kétszerezheti a támogatottságát a korábbi voksoláshoz képest. Ez főleg a szociáldemokraták évtizedek óta egyik legfőbb bázisának számító Burgenlandban lenne meglepő.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője nagy siker előtt áll Forrás: AFP/Dieter Nagl

Összességében Európa-szerte az a kép rajzolódik ki előttünk, hogy a választók egy része hátat fordít a korábbi hagyományos pártoknak. Ez a válság sújtotta Spanyolországban és Olaszországban érthető folyamat, de Ausztriában és Lengyelországban már nehezebben magyarázható. Utóbbiakban a változások mozgatórugója nagyrészt a régóta hatalmon lévő pártokból való kiábrándulás lehet.