Minden tízedik fertőzött belehal a betegségbe

június 8, Védőmaszkos tanuló, Dél-Korea, MERS-esetet azonosítottak,
Szöul, védőmaszkos tanulónak mér lázat egy tanár a szöuli Midong Általános Iskolában 2015. június 8-án. Dél-Koreában újabb huszonhárom MERS-esetet azonosítottak, és ezzel nyolcvanhétre emelkedett a fertőzöttek száma, a betegségnek pedig hat halottja van a kelet-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!
Miközben tovább nőtt a MERS koronavírus okozta halálesetek száma Dél-Koreában és a fertőzöttek száma is növekedett, az Egészségügyi Világszervezet a járvány nagy kiterjedésére figyelmeztetett, és újabb óvintézkedések megtételét javasolta a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Pénteken a dél-koreai egészségügyi hatóságok 11 halottról adtak hírt, szombaton már 14 halálesetről tájékoztattak. Az első megbetegedés észlelése, május 20. óta 138 embert fertőzött meg a vírus.

Az új fertőzöttek között van egy rohamkocsi sofőrje, aki a múlt héten két MERS-fertőzöttet vitt kórházba.

Minden tízedik belehal

A számok azt mutatják, hogy Dél-Koreában 10,1 százalékos a betegek halálozási aránya. A halottak mind idősek voltak, akik más betegségekben is szenvedtek.

Pénteken a hatóságok csak négy új fertőzöttről adtak hírt, ez a legkisebb növekmény a vírus megjelenése óta, és ez óvatos bizakodásra ad okot a járvány terjedésének lassulásával kapcsolatosan. A szombati adatok azonban rácáfoltak erre, az egy nappal korábbihoz képest megháromszorozódott az új fertőzések száma.

Még a mozikat is fertőtlenítik Szöulban Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Aggódik a WHO

Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese szombaton Szöulban tartott sajtótájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy a MERS-járvány „nagy és összetett”, ezért a megbetegedések számának további növekedésére kell számítani.

Fukuda szerint az összes eddigi fertőzés egészségügyi intézményekhez köthető, és a WHO-szakértők nem találtak arra utaló jelet, hogy a helyi közösségeken belül terjedne a kór.

Védőmaszkos tanulónak mér lázat egy tanár a szöuli Midong Általános Iskolában Forrás: MTI/AP/An Jang Dzsun

Felkutatnak mindenkit

A dél-koreai hatóságok két kórházat különítettek el a MERS-fertőzöttek gyógyítására, és mintegy 3500 embert helyeztek karanténba.

Fukuda felszólította a hatóságokat, hogy kutassanak fel kivétel nélkül mindenkit, aki kapcsolatba került MERS-fertőzöttekkel, zárják őket karanténba és tartsák megfigyelés alatt, a lappangási időre tiltsák meg számukra az utazást, kiváltképpen külföldre.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.