Kaliforniába menekülnek a mexikói rákok

Newport Beach, 2015. június 17.
Gregg Adler lépked finoman a több ezer tengeri rák által szőnyegként beterített parton a kaliforniai Newport Beachen 2015. június 16-án. A rákok, amelyek alapvetően a mexikói Kalifornia-félszigetnél élnek, tömegesen menekül
Newport Beach, 2015. június 17. Gregg Adler lépked finoman a több ezer tengeri rák által szőnyegként beterített parton a kaliforniai Newport Beachen 2015. június 16-án. A rákok, amelyek alapvetően a mexikói Kalifornia-félszigetnél élnek, tömegesen menekülnek északra a szokatlanul meleg vízhőmérséklet miatt. (MTI/AP/The Orange County Register/Mindy Schauer)
Vágólapra másolva!
Több kilométeres, tengeri rákból álló szőnyeg borítja az óceánpartot Dél-Kalifornia egyes részein. Az eredetileg a mexikói Kalifornia-félszigetnél élő állatok a szokatlanul meleg vízhőmérséklet miatt menekülnek északra.
Vágólapra másolva!

Ha a partra vetődnek, hamarosan véget ér az életük, bár egy kis ideig még mozoghatnak a homokon. Newportban néhányan hazavitték és megfőzték a 3-10 cm-es állatokat, állítólag elég sósak voltak - derül ki az L.A. Times cikkéből.

Newport Beach Forrás: MTI/AP/The Orange County Registe/Mindy Schauer

Már januártól rendszeresen látnak Newportban rákokat a parton, de ekkora mennyiségben még soha nem tűntek föl. Dél-Kaliforniában több kilométernyi partszakaszt borít rákszőnyeg.

Laguna Beach Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Az állatok az év nagy részét a homokos óceánfenéken töltik a mexikói Kaliforniai-félszigetnél. Egy szakértő szerint a jelenségnek az óceán vizének felmelegedése az oka. Úgy tűnhet, mintha rossz nap köszöntött volna a rákokra, de ez egyben jó nap a környékbeli madarak számára, hiszen az ő életben maradásuk múlhat a megfelelő táplálékon - szögezte le a szakértő.

Laguna Beach Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia