Lemondott a palesztin egységkormány

Vágólapra másolva!
Működésképtelenség miatt lemondott szerdán a tavaly júniusban alakult palesztin egységkormány. Mahmúd Abbász elnök újból Rámi Hamdalláh jelenlegi miniszterelnököt bízta meg a kabinetalakítással.
Vágólapra másolva!

"Hamdalláh benyújtotta a lemondását Abbásznak, aki egy új kormány megalakítására utasította" - tudatta Nimr Hamad, Abbász palesztin elnök politikai tanácsadója.

Az illetékes közlése szerint Hamdalláhnak haladéktalanul meg kell kezdenie a konzultációkat a különböző palesztin mozgalmakkal, köztük a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges szervezettel.

Amín Makbúl, a Fatah párt Forradalmi Tanácsának főtitkára arról tájékoztatta a Hszinhua kínai hírügynökséget, hogy hétfőre összehívták a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának ülését. A tanácskozáson a kormányalakítás ügyét fogják megvitatni.

Gyenge és nincs befolyása

Mahmúd Abbász már kedden bejelentette, hogy a kormány huszonnégy órán belül benyújtja lemondását. Makbúl korábban azt mondta, hogy a kormány azért fog lemondani, mert gyenge és nincs befolyással a Gázai övezetben zajló történésekre. A Hamász erre reagálva közölte, hogy elutasítja a palesztin egységkormány "egyoldalú" feloszlatását.

Makbúl szerint a kabinet feloszlatása után huszonnégy órán belül új kormányt fognak alakítani, a Forradalmi Tanács előző napi ülésének egy név nélkül nyilatkozó résztvevője viszont azt mondta, hogy ez napokig is eltarthat.

Hivatali eskü

A Hamász és a Fatah mozgalom képviselőiből álló egységkormány tavaly nyáron tette le a hivatali esküt. A két szervezet hét éven át tartó ellenségeskedésnek vetett véget azzal, hogy megállapodott egy szakemberekből álló átmeneti kormány felállításában.