Rabszolgamunkában hordják szét a donyecki repteret

-
Ukrainian prisoners of war stand inside a destroyed airport building in the eastern Ukrainian city of Donetsk, on February 26, 2015. Ukraine's military said Thursday it was starting the withdrawal of heavy weapons from the frontline with pro-Russian rebels, a key step in a stuttering peace plan. The start of the withdrawal by Kiev comes after a shaky truce that was meant to come into force February 15 finally took hold across the Ukraine conflict zone in recent days. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Rabszolgaként dolgoztatnak elrabolt embereket a donyecki reptérnél. Az egykor szebb napokat megélt létesítmény maradványait kell feldarabolniuk, hogy aztán azok Oroszországba kerüljenek.
Vágólapra másolva!

Az oroszbarát szeparatista erők rendszeresen rabolnak el civileket Donyeckben és Makijivkában, hogy a donyecki reptéren fémet daraboltassanak velük – írja a hivatalos ukrán hírügynökség, az Unian az egyik helyi hírportálra hivatkozva. Utóbbinak egy 2000 dolláros váltságdíj fejében – az ukrán átlagfizetés mintegy húszszorosáért – elengedett férfi rokonai meséltek a reptéri körülményekről:

rendszeres a fizikai bántalmazás, ha van, akkor is hiányos az élelmezés, az oda hurcoltakat pedig gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják.

Korábban ukrán hadifoglyokkal dolgoztattak Forrás: AFP/Vasily Maximov

Akik nem bírják a munkatempót, és belehalnak, azokat a reptérrel szomszédos temetőben hantolják el – folytatódik a beszámoló.

A 2012-es futball Európa-bajnokságra átadott Szergej Prokofjev reptér az egyik legfőbb csatatér volt az ukrán háború legintenzívebb időszakában, 2014 és 2015 fordulóján, idén január óta a szakadárok ellenőrzik, de a közelében – a februári Minszk-2 tűzszüneti ellenére – most is rendszeresek az ágyúzások.

Életkép a téli csata után Forrás: AFP/Vasily Maximov

A létesítményt rommá lőtték, mára menthetetlenné vált.

Van mit feldarabolni Forrás: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy

Úgy tűnik, ezt a helyi fegyveresek is belátták, mert az ott feldaraboltatott fémet az Oroszországból muníciót és ellátmányt szállító vasúti szerelvények szállítják „haza".