Berlin nem szereti a kerítést, de elvárja a határvédelmet

Luxembourg, 2015. április 20.
Jorge Fernandez Diaz spanyol, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter (b-j) az EU-országok bel -és külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2015. április 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Luxembourg, 2015. április 20. Jorge Fernandez Diaz spanyol, Bernard Cazeneuve francia és Thomas de Maiziere német belügyminiszter (b-j) az EU-országok bel -és külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2015. április 20-án. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Magyarországnak meg kell védenie a schengeni határt - mondta a német belügyminiszter, akinek azonban erős fenntartásai vannak a szerb-magyar határon már épülő kerítéssel kapcsolatban. A német sajtó is foglalkozik a magyar határzárral: a Frankfurter Allgemeine Zeitung sem örül neki.
Vágólapra másolva!

Erős fenntartásai vannak a német belügyminiszternek a szerb-magyar határon épülő kerítéssel kapcsolatban, ám Magyarország olyan állam, amelynek schengeni külső határa van. "Mi azt igényeljük, hogy az ilyen országok biztosítsák külső határukat" - mondta Thomas de Maiziere.

Meg kell védeni a határt

Magyarországnak meg kell védenie a schengeni külső határt - mondta a belügyminiszter az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjúban.

- tette hozzá.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter (jobboldalt) az EU-országok bel -és külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban 2015. április 20-án Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A német menekültügyi helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "elfogadhatatlan és Európára nézve szégyen", hogy

a Németországba érkező menedékkérők több mint 40 százaléka a Balkánról származik.

Ezt az arányt "drasztikusan csökkenteni kell", és ha már sikerült volna, akkor "egészen más hangulat" lenne az országban - mondta a miniszter a FAZ-nak.

Nem jó, de nincs jobb ötlet

A német konzervatív lap egy kommentárt is fűzött a magyar határzár kérdéséhez. A Menekülés és dölyfösség című kommentárban a szerző, Jasper von Altenbockum kiemelte, a kerítés ugyan "nem jó ötlet, de van valakinek jobb ötlete?"