NATO-csapatokért kiált a lengyel elnök

DUDA, Andrzej Varsó, 2015. augusztus 6.
Andrzej Duda új lengyel elnök megérkezik hivatali eskütételi ünnepségére a lengyel parlament két házának együttes ülésén Varsóban 2015. augusztus 6-án. A 43 éves Duda 2015. május 24-én, a lengyel elnökválasztás máso
Varsó, 2015. augusztus 6. Andrzej Duda új lengyel elnök megérkezik hivatali eskütételi ünnepségére a lengyel parlament két házának együttes ülésén Varsóban 2015. augusztus 6-án. A 43 éves Duda 2015. május 24-én, a lengyel elnökválasztás második fordulójában a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjeként nyerte el az államfői tisztséget. Mögötte neje, Agata Kornhauser-Duda. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)
Vágólapra másolva!
Ismét a NATO lengyelországi jelenlétének erősítését kérte Andrzej Duda. A múlt héten beiktatott lengyel államfő nem először tesz ilyen kijelentést, mint mondta azért, mert olyan országot szeretne, amely képes a gyengéket megvédeni.
Vágólapra másolva!

A NATO erőteljesebb lengyelországi jelenlétét sürgette Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban a Lengyel Hadsereg Ünnepe és a varsói csata 95. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén. Az államfő az ország biztonságának növelését és a hadsereg korszerűsítését sürgette.

Megvédené a gyenegéket

Az elnök azt mondta,

Andrzej Duda úgy vélte, az ország biztonságát a NATO erőivel együtt biztosítják, a szövetségi jelenlétet erősíteni kell, erre alkalmat adhat a 2016-os varsói NATO-csúcs.

Andrzej Duda lengyel elnök hivatali eskütételi ünnepségén a feleségével Forrás: MTI/EPA/Radek Pietruszka

Andrzej Duda egyébként múlt heti beiktatása óta többször is beszélt arról, hogy a NATO-nak nem rotációs, hanem állandó lengyelországi katonai jelenlétet kellene biztosítania. Úgy vélte, a NATO "ütköző országként" kezeli Lengyelországot, amely a szövetség "erős keleti szárnyát kívánja képezni".