Nagy-Britannia újra megnyitotta teheráni nagykövetségét

brit nagykövetség, Teherán
Teherán, 2015. augusztus 23. Iráni rendőrök a teheráni brit nagykövetség előtt 2015. augusztus 23-én, mielőtt Philip Hammond brit külügyminiszter újra megnyitja a nagykövetséget. A külképviseletet 2011-ben zártak be, miután a hazájuk elleni újabb szankciók miatt felháborodott iráni diákok megtámadták és feldúlták az épületet. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Vágólapra másolva!
Philip Hammond külügyminiszter vasárnap ismét megnyitotta a teheráni brit nagykövetséget, amelyet négy évvel ezelőtt ért támadás miatt bezártak.
Vágólapra másolva!

A brit külügyminiszter vasárnap érkezett az iráni fővárosba az alkalomra és a helyi tisztviselőkkel folytatandó tárgyalásokra.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter előző nap bejelentette, hogy Londonban vasárnap megnyílik az iráni nagykövetség is.

Iráni rendőrök vigyáztak, hogy minden jól menjen a nagykövetség nyitásakor Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Javultak a kapcsolatok

A teheráni brit nagykövetséget 2011 novemberében támadták meg tüntetők az ország ellen bevezetett nemzetközi szankciók miatt.

Hammond a megnyitón hangoztatta: Haszan Róháni köztársasági elnök megválasztása, valamint Teherán atomprogramjáról Irán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött megállapodás óta jelentősek javultak kapcsolataik.

A BBC emlékeztetett, hogy 2003 óta Hammond az első brit külügyminiszter, aki Iránban járt.