Történelmi győzelmet arattak a szociáldemokraták Bécsben

Heinz-Christian Strache, Michael Haupl
Bécs, 2015. október 11. Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője beszélget egy televíziós műsorban a bécsi tartományi és kerületi választások estéjén 2015. október 11-én. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
A vártnál jóval nagyobb előnnyel nyerte az önkormányzati választást Bécsben Michael Haupl és a szociáldemokrata párt a szélsőjobboldali Szabadságpárt előtt. A szavazás nagy vesztese a konzervatív Néppárt, és a Zöldek is rosszabbul szerepeltek, mint várták.
Vágólapra másolva!

A végleges eredmények alapján a szociáldemokraták 39,5 százalékot értek el, míg a Szabadságpárt 31 százalékot kapott.

Bár sokan azt gondolták, hogy a Szabadságpárt akár a végső győzelemre is esélyes, Heinz-Christian Strache pártja saját várakozásaiknál rosszabbul szerepelt, bár még így is ez minden idők legjobb bécsi szabadságpárti eredménye.

Magas volt a részvétel

Nagyon magas volt a részvétel: a 72 százalék fölötti részvételi adat jóval meghaladja a korábbi számokat. Az eredmény azt jelzi, hogy az utolsó pillanatban történt mozgósítás és az "állítsuk meg Strachét" üzenet működött. Rosszul szerepelt a Néppárt, mindössze 9,5 százalékot ért el, míg a zöldek is rosszabb eredményt értek el 11,6 százalékukkal, mint amire számítottak.

Strache választási plakátja Bécsben Forrás: Origo

A várakozásokkal ellentétben csupán két külvárosban, Floridsdorfban és Simmeringben győzött a Szabadságpárt, a többi kerületben a szociáldemokraták magabiztosan nyertek.

A választások legnagyobb vesztese a Néppárt,

amely elvesztette a belvárost a szociáldemokraták javára, és melynek bécsi elnöke és polgármester-jelöltje az eredmények megismerése után bejelentette lemondását.

Elismerte a vereségét

Strache elismerte a vereséget, és azt nyilatkozta, Bécs lakossága világos legitimációt adott a polgármesternek. Ugyanakkor

a 31 százalékos eredményre úgy tekint, hogy a szavazók támogatják azt a politikát, amit képvisel.

"Ezt már nem lehet lebecsülni" - mondta. Arra a kérdésre, hogy akkor most már valóban a kancellári pozíció megszerzésére koncentrálhat, kitérő választ adott.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője a választás után Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

A Bécset 21 éve irányító Michael Haupl polgármester a nap folyamán jelezte, hogy az eredmény üzenet a szociáldemokratáknak: semmi sem maradhat a régiben. A koalíciós találgatásokat egyelőre elhárította, és kitérő választ adott arra, hogy a zöldek mellé az ÖVP is csatlakozik-e.

Michael Haupl, a Bécset 21 éve vezető szociáldemokrata polgármester a győzelemnek örül Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Azt mondta viszont, hogy - a várakozásokkal ellentétben - az eredmény jobb, mint 1996-ban, a szociáldemokraták eddigi legrosszabb szereplésekor volt.

A győzelmet "alázattal és tisztelettel kell fogadnunk" - mondta az eredmények bejelentése után.

Faymann kancellár aggódhat

Miközben a bécsi választásoknak nincs közvetlen hatása az országos politikára, a bécsi eredmény alapján

Werner Faymann kancellárnak van oka aggódni a Szabadságpárt előretörése miatt

és újragondolni, hogy miképp irányítja a koalíciót az elkövetkező években.

Werner Faymann kancellárnak van oka aggódni a Szabadságpárt előretörése miatt Forrás: AFP/Thierry Charlier

Faymann a kancellári hivatalból gratulált Hauplnak, és azt nyilatkozta, hogy ezek alapján a "tisztességes politika támogatásra számíthat".

Kérdés, mi lesz a zöldekkel

A Zöldek vezetője azt nyilatkozta, hogy a választók világos felhatalmazást adtak az eddig kormányzó koalíciónak, így aligha van ok változtatni.

Haupl polgármester már korábban kizárta az együttműködést a Szabadságpárttal.

A nagy kérdés, hogy mi lesz az eddigi polgármester-helyettes zöldpárti Maria Vassilakou sorsa, hiszen a választás előtt azt mondta, lemond, ha rosszabb eredményt érnek el, mint 2010-ben. Ma már valamelyest puhított álláspontján, és koalíciós győzelemről beszélt, hiszen "ezt közösen értük el."